
Zelenski cere încă 10 baterii Patriot şi grăbirea formării unui contingent internaţional pentru a fi desfăşurat în Ucraina
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut vineri aliaţilor Ucrainei în războiul cu Rusia, reuniţi la Bruxelles la o nouă întâlnire a miniştrilor apărării, zece sisteme antiaeriene Patriot suplimentare şi grăbirea constituirii unui contingent internaţional de trupe care să fie desfăşurat în Ucraina ca garanţie de securitate pentru aceasta în eventualitatea unui acord de pace cu Rusia, transmite AFP, transmite Agerpres.
„Vă cer să vă concentraţi în primul rând pe apărarea aeriană a Ucrainei. Chiar avem nevoie de asta. Zece sisteme Patriot” suplimentare, a spus Zelenski într-un mesaj transmis prin legătură video la reuniunea Grupului de contact pentru Ucraina, cunoscut şi ca Grupul de la Ramstein, desfăşurată vineri la sediul NATO din Bruxelles.
Zelenski a transmis acest mesaj din oraşul său natal Krivoi Rog, unde vinerea trecută o rachetă rusească Iskander a ucis, potrivit autorităţilor ucrainene, 19 persoane, dintre care nouă copii, într-un atac care, conform Rusiei, a ţintit un restaurant unde se desfăşura o întâlnire între comandanţi ai armatei ucrainene şi instructori militari occidentali şi care, susţine Ministerul rus al Apărării, a ucis 85 de militari ucraineni şi ofiţeri străini.
De asemenea, Zelenski le-a cerut aliaţilor săi grăbirea constituirii unui contingent internaţional de trupe care să fie desfăşurate în Ucraina în cazul unui acord de pace cu Rusia. „Trebuie să definim detalii clare privind dimensiunea, structura, desfăşurarea, logistica, sprijinul, echipamentul şi armamentul acestui contingent de securitate în Ucraina”, a indicat preşedintele ucrainean despre iniţiativa menită ofere Ucrainei o formă de garanţie de securitate, ca alternativă la aderarea la NATO care este exclusă de preşedintele american Donald Trump.
În timp ce premierului britanic Keir Starmer şi preşedintele francez Emmanuel Macron avansează în această iniţiativă şi au format deja o coaliţie a ţărilor „voluntare” să participe la o asemenea forţă cu trupe sau cu alt tip de contribuţii, Moscova descrie această acţiune drept „total inacceptabilă” şi a avertizat că va considera ţările participante la această forţă ca fiind implicate într-un „conflict armat direct” cu Rusia.
Întâlnirea Grupului de la Ramstein, la care au participat vineri circa 40 de ţări ce susţin militar Ucraina în război cu Rusia, a fost condusă în comun de miniştrii apărării britanic şi german, John Healey şi Boris Pistorius, după ce Statele Unite au refuzat să mai conducă reuniunile acestui format. Secretarul american al apărării, Pete Hegseth, nici nu a participat fizic la această reuniune şi doar a transmis un mesaj prin legătură video.
Ministrul britanic al apărării a declarat că Ucraina a primit la această reuniune angajamente de noi ajutoare militare ce însumează aproximativ 21 de miliarde de euro. Însă majoritatea acestora nu sunt chiar noi, întrucât erau deja cunoscute ori au mai fost anunţate anterior şi acum au fost doar reconfirmate.
La rândul său, ministrul german al apărării, a cărui ţară a promis Ucrainei noi ajutoare militare de circa 11 miliarde de euro până în anul 2029, a menţionat că Germania nu poate oferi Ucrainei noi sisteme antiaeriene Patriot, întrucât ea însăşi aşteaptă să-i fie livrate astfel de sisteme de către producătorul american, dar îi va livra în schimb patru sisteme antiaeriene suplimentare IRIS-T şi peste 300 de rachete pentru aceste baterii.
Trump i-a promis luna trecută lui Zelenski că-l va ajuta să obţină noi sisteme antiaeriene americane Patriot, respectiv „să colaboreze cu el pentru a vedea ce mai este disponibil, în special în Europa”, în ţările care dispun de astfel de sisteme.
Printre temele pe care Zelenski le-a mai abordat în discursul adresat miniştrilor reuniţi la Bruxelles s-a numărat şi capturarea în această săptămână a primilor doi prizonieri de război chinezi care luptau alături de trupele ruse.
„Avem în prezent informaţii despre cel puţin câteva sute de cetăţeni chinezi” care luptă în armata rusă, a spus Zelenski, susţinând că Rusia încearcă să prelungească războiul folosind inclusiv „vieţile chinezilor”.
Anterior, după capturarea celor doi combatanţi chinezi, Zelenski a acuzat China că s-a lăsat „atrasă” în război, afirmaţii considerate „iresponsabile” de Beijing, care a precizat că nu are nicio implicare în conflict şi că respectivele cazuri de combatanţi chinezi din rândul armatei ruse sunt situaţii individuale.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.