G4Media.ro

Zelenski, despre posibilitatea ca Transnistria să ceară alipirea la Rusia: Nu sunt…

Sursa foto: President of Ukraine (president.gov.ua)

Zelenski, despre posibilitatea ca Transnistria să ceară alipirea la Rusia: Nu sunt sigur de asta din informațiile pe care le am / Moldova nu ne-a cerut asistență militară

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a declarat că nu este „sigur” că autoritățile nerecunoscute din regiunea transnistreană vor cere includerea teritoriului în componența Federației Ruse la congresul „deputaților de toate nivelurile” din 28 februarie. Precizarea a fost făcută la o conferință de presă din cadrul forumului „Ucraina. Anul 2024”, pe 25 februarie. Potrivit liderului de la Kiev, Moldova nu a cerut asistență militară în acest sens, scrie newsmaker.md.

Nu sunt sigur că săptămâna viitoare transnistrenii, sau oricine se va reuni acolo, vor recurge la acest pas (solicitarea alipirii regiunii transnistrene la Rusia – n. r.). Nu sunt sigur de asta din informațiile pe care le am”, a declarat Zelenski.

Întrebat de un jurnalist român dacă Ucraina va oferi asistență militară în eventualitatea în care regiunea transnistreană va cere alipirea la Rusia, Vladimir Zelenski a răspuns: „În primul rând, avem un război în desfășurare. În al doilea rând, suntem în război cu Federația Rusă. În al treilea rând, Moldova nu ne-a abordat cu astfel de solicitări”.

Precizăm că, în aceeași zi, Direcția Principală de Informații (GUR) a Ucrainei a confirmat încă o dată că informația potrivit căreia regiunea transnistreană ar urma să ceară includerea în Rusia „nu corespunde realității”. „Răspândirea de informații despre astfel de intenții are toate caracteristicile unei campanii deliberate de dezinformare, menită să destabilizeze situația din regiune”, a comunicat GUR.

Liderul de facto al regiunii transnistrene Vadim Krasnoselski a convocat, pentru data de 28 februarie, congresul „deputaților de toate nivelurile”, pentru a discuta despre consecințele introducerii taxelor vamale pentru companiile din regiunea transnistreană, care ar „înrăutăți” situația socio-economică a locuitorilor din stânga Nistrului. Opozantul transnistrean Ghenadie Ciorba este de părere că acesta a convocat congresul la ordinul Moscovei. Politicianul a spus că Tiraspolul va solicita, în cadrul congresului, anexarea regiunii la Federația Rusă. Într-o reacție, Chișinăul a declarat că urmărește „cu atenție” situația din regiunea transnistreană și a adăugat că la moment „nu există temei” care să indice că situația din stânga Nistrului s-ar putea deteriora. Pe 23 februarie, Direcția Principală de Informații a Ministerului ucrainean al Apărării a anunțat că temerile opozantului Ciorba nu ar fi confirmate. 

La rândul său, pe 23 februarie, ambasadorul Ucrainei în Moldova Marko Șevcenko a declarat că zvonurile privind o posibilă aderare a regiunii transnistrene la Federația Rusă, la sfârșitul lunii februarie, nu sunt confirmate. Diplomatul ucrainean a admis, însă, că acțiunile Rusiei nu pot fi anticipate cu exactitate. Șevcenko a reiterat că, dacă autoritățile constituționale de la Chișinău o vor cere, Ucraina este gata să apere Republica Moldova.

Ce este Transnistria și cum a apărut regiunea separatistă

Transnistria a apărut ca stat acum 100 de ani, când Moscova a înființat o Republică Sovietică Socialistă Moldovenească, dincolo de Nistru, la 12 octombrie 1924. A apărut ca reacție la unirea Basarabiei cu România, prin decizia Parlamentului de la Chișinău (Sfatul Țării), la 27 martie 1918.

De atunci, republica de peste Nistru a fost utilizată permanent de Kremlin drept o formă de șantaj, mai întâi la adresa României (până în 1940), apoi, din anii 1990, la adresa Republicii Moldova, a Ucrainei și a Uniunii Europene și NATO. Dacă Moldova este influențată de politicile Occidentului, atunci acest lucru este o vulnerabilitate pentru politica de expansiune a Moscovei. Dacă, însă, Moldova ar fi controlată de politrucii Kremlinului, vulnerabilitatea ar privi în primul rând România.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...