Zelenski, după întâlnirea cu Jake Sullivan, consilierul lui Biden pe securitate națională: ”Putin trebuie să piardă. Îndoielile cu privire la puterea Occidentului îl ajută pe acest nebun”
Aflat în prima sa vizită la Kiev de când l-a însoţit pe preşedintele american Joe Biden în capitala ucraineană, în urmă cu 13 luni, consilierul pentru securitate naţională al SUA, Jake Sullivan, şi-a reiterat miercuri convingerea că, în cele din urmă, Camera Reprezentanţilor a SUA va aproba un ajutor militar suplimentar pentru Ucraina, în ciuda faptului că acesta este blocat – în diverse variante – în Congres de luni de zile, relatează CNN şi Reuters, citate de News.ro.
Dar, vorbind cu jurnaliştii alături de Andrii Iermak, şeful de cabinet al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Sullivan nu a fost în măsură să precizeze un termen când se aşteaptă ca pachetul de 60 de miliarde de dolari destinat Ucrainei să fie aprobat.
„Suntem încrezători că vom obţine un vot bipartizan puternic în Camera Reprezentanţilor pentru un pachet de asistenţă pentru Ucraina şi vom expedia acest ajutor … A durat deja prea mult timp… Nu voi face predicţii cu privire la momentul exact în care acest lucru se va realiza”, a spus Sullivan, în condiţiile în care la sfârşitul săptămânii Congresul american intră într-o vacanţă de două săptămâni.
Principalul om de legătură al lui Biden cu Ucraina a cerut gazdelor sale să nu renunţe la SUA. „Ar trebui să credeţi în Statele Unite… Am oferit un sprijin enorm şi vom continua să facem acest lucru în fiecare zi şi în toate modurile pe care le ştim”, a asigurat Sullivan. Preşedintele Biden, a adăugat el, a luptat în fiecare zi pentru pachetul de ajutor.
Sullivan s-a întâlnit, de asemenea, cu preşedintele Zelenski pentru a discuta despre „nevoia urgentă” ca Congresul să adopte proiectul de lege, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, Adrienne Watson.
ÎNDOIELILE OCCIDENTULUI
Luna trecută, Senatul SUA a aprobat un proiect de lege care ar fi deblocat un ajutor militar de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina, dar preşedintele Camerei Reprezentanţilor, republicanul Mike Johnson, a refuzat să îl supună la vot. Se pare că discuţiile actuale de la Capitoliu se concentrează pe încercarea de a obţine aprobarea cel puţin a unei părţi din ajutor sub forma unui împrumut, ceea ce ar putea asigura sprijinul republicanilor din Cameră.
Blocajul politic de la Washington a coincis cu cele mai importante câştiguri ale Rusiei pe câmpul de luptă din ultimele nouă luni, inclusiv cucerirea oraşului industrial Avdiivka, pe care forţele ruseşti îl atacau puternic de luni de zile.
În discursul său video de miercuri seară, preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că îi este recunoscător Americii pentru sprijinul pe care îl acordă statului şi poporului ucrainean, dar este vital ca leadershipul american să rămână puternic în apărarea ordinii internaţionale. Zelenski a pledat încă o dată pentru arme cu rază lungă de acţiune.
„Trebuie să fim rezilienţi pe toată linia, trebuie să avem o rază lungă de acţiune pentru a-l învinge pe Putin şi trebuie să ne aflăm în situaţia în care îndoielile cu privire la puterea Occidentului îl ajută pe acest nebun. Putin trebuie să piardă – şi aceasta este o chestiune de viaţă şi de moarte pentru lumea democratică. Când va pierde, lumea democratică va avea o perspectivă bună pentru generaţiile următoare”, a punctat Zelenski.
La rândul său, Iermak a subliniat că, în pofida blocajului, nu există dezacorduri între Washington şi Kiev şi a spus că înţelege că preşedintele american face tot posibilul pentru ca finanţarea să fie aprobată.
Vizita lui Sullivan are loc la doar o săptămână după ce Casa Albă a reuşit să anunţe un ajutor militar suplimentar de 300 de milioane de dolari, primul anunţ de acest fel din acest an, deşi chiar şi preşedintele Biden a recunoscut că nu a fost „nici pe departe suficient”. Finanţarea a fost pusă la dispoziţie datorită unor economii neprevăzute la nivelul Departamentului Apărării, a declarat Sullivan săptămâna trecută, şi a însemnat că muniţia de artilerie şi apărarea antiaeriană, printre altele, au fost deja transferate Ucrainei.
Întrebat dacă orice viitor transfer de arme va include sistemele ATACMS cu rază de acţiune mai mare, care ar putea ajunge până la 300 de km, Sullivan a refuzat să se pronunţe, spunând doar că cele două părţi au avut discuţii constructive în legătură cu tipul de capacităţi de care are nevoie Ucraina.
El a spus că procesul „a durat deja prea mult”.
Iermak a declarat că au discutat despre nevoile actuale ale Ucrainei pe câmpul de luptă, despre summitul alianţei militare NATO de la Washington din iulie şi despre un summit de pace din Elveţia pe care Kievul doreşte să aibă loc în această primăvară.
Ucraina nu intenţionează să invite Rusia la acest summit, care îşi propune să se bazeze pe viziunea de pace a preşedintelui Zelenski. Proiectul său prevede o retragere completă a trupelor ruseşti, pe care Moscova a respins-o din start.
Iermak a declarat că el crede că China – care a trimis luna aceasta un emisar de rang înalt într-un turneu în capitalele europene, inclusiv la Kiev şi Moscova – ar putea lua parte la summit. China, liderul mondial nr. 2 în economie, este văzută ca un aliat al Rusiei şi are legături economice profunde cu Moscova. Participarea sa la summit ar fi văzută ca o mare victorie diplomatică pentru Ucraina.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank