G4Media.ro

LIVE Zelenski salută cei „trei ani de rezistenţă” a Ucrainei în faţa…

sursa foto: Facebook/ Volodimir Zelenski

LIVE Zelenski salută cei „trei ani de rezistenţă” a Ucrainei în faţa agresiunii ruse. Liderii UE au sosit la Kiev în semn de solidaritate / Cocteiluri Molotov, aruncate în curtea consulatului Rusiei din Marsilia

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a salutat luni dimineaţă cei „trei ani de rezistenţă” şi „eroismul absolut” al ucrainenilor în faţa agresiunii ruse, în timp ce mai mulţi lideri UE, inclusiv preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au sosit la Kiev pentru a-şi arăta solidaritatea într-un moment în care SUA par să-şi fi schimbat optica şi retorica faţă de Ucraina, relatează The Guardian.

Cele mai importante evenimente ale zilei de luni, 24 februarie:


UPDATE 12:06 Rusia acuză un atac terorist după ce două cocteiluri Molotov au fost aruncate în curtea consulatului rus din Marsilia.

“Exploziile de pe teritoriul consulatului general al Rusiei din Marsilia au toate caracteristicile unui atac terorist. Cerem măsuri exhaustive și prompte de investigare, precum și măsuri de consolidare a securității misiunilor străine ale Rusiei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova.


UPDATE 11:48 „Ne-am schimbat mental”: Cum au afectat trei ani de război lucrătorii din domeniul sănătății din Ucraina


UPDATE 11:32 Summitul de la Kiev a început

Președintele Zelenski a deschis summitul cu un discurs în care a mulțumit soldaților căzuți în războiul împotriva Rusiei.

„Astăzi puteți vedea capitala noastră, puteți vedea oamenii noștri.

„Pentru acei lideri care au ajuns în Ucraina, am început această zi prin a aduce un omagiu soldaților noștri care și-au dat viața pentru țara noastră,

„Liderii – offline și online – susțin suveranitatea noastră, integritatea noastră teritorială și suntem cu toții conștienți că acesta este un război neprovocat și criminal al Rusiei împotriva Ucrainei.”


UPDATE 11:21 Uniunea Europeană a aprobat luni un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, în timp ce președintele american Donald Trump face presiuni pentru negocieri privind viitorul Ucrainei.


UPDATE 11:19 Oficiali ucraineni: „Am rezistat atunci, trebuie să rezistăm și acum”

În declarațiile care marchează trei ani de la începutul invaziei pe scară largă, o serie de oficiali ucraineni par să facă o paralelă între amenințarea la adresa Ucrainei de atunci și incertitudinea cauzată de îndoielile cu privire la continuarea asistenței americane în prezent, potrivit BBC.

„Am rezistat atunci, trebuie să rezistăm și acum”, spune Valerii Zalujnîi, care a fost comandantul suprem al armatei ucrainene în perioada 2021-2024, iar acum este ambasadorul Ucrainei în Regatul Unit.

„Indiferent cât de dificil poate fi pentru noi, cu siguranță nu ne va fi rușine”, adaugă el într-o declarație pe social media.

Declarația Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) este într-un ton similar.

„Lupta noastră continuă încă. Nu am cedat atunci, nu ne vom preda nici acum”, afirmă SBU.


UPDATE 11:12 În timp ce liderii europeni se reunesc la Kiev pentru a marca trei ani de la agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, Friedrich Merz, care ar urma să devină viitorul cancelar german, a afirmat într-o postare pe rețelele sociale că „Europa rămâne ferm de partea Ucrainei”.

„Acum, mai mult ca oricând, trebuie să punem Ucraina într-o poziție de forță. Pentru o pace justă, țara atacată trebuie să facă parte din negocierile de pace”, a spus el.


UPDATE 10:20 Două cocteiluri Molotov au fost aruncate în grădina consulatului rus din arondismentul 8 din Marsilia în dimineața zilei de luni 24 februarie, cu puțin timp înainte de ora 8.00, transmite BFM.


„Trei ani de rezistenţă. Trei ani de recunoştinţă. Trei ani de eroism absolut al ucrainenilor. Sunt mândru de Ucraina!” a spus Zelenski într-o postare însoţită de un videoclip care îi arată pe ucraineni lupând pe linia frontului sau desfăşurându-şi activităţile zilnice pe timp de război, potrivit news.ro.

„Mulţumesc tuturor celor care protejează şi ajută. Tuturor celor care lucrează pentru Ucraina. Şi fie ca memoria tuturor celor care şi-au dat viaţa pentru statul şi poporul nostru să fie veşnică”, a transmis preşedintele ucrainean.

Ursula von der Leyen a scris, la rândul ei, pe X: „La trei ani de la invazia brutală a Rusiei, Europa este la Kiev. Suntem astăzi la Kiev, pentru că Ucraina este Europa. În această luptă pentru supravieţuire, nu este în joc doar destinul Ucrainei. Este vorba de destinul Europei”.

António Costa, preşedintele Consiliului European, a transmis pe X, la sosirea sa în capitala ucraineană: „În Ucraina, despre Ucraina, cu Ucraina”.

O duzină de lideri din Europa şi Canada au sosit luni dimineaţă cu trenul în capitala Ucrainei pentru a marca cei trei ani de la invazia Rusiei, relatează Associated Press. Oaspeţii au fost întâmpinaţi la gară de ministrul ucrainean de externe, Andrii Sîbiha, şi de şeful de cabinet al preşedintelui, Andrii Iermak.

Canada este reprezentantă de premierul Justin Trudeau, care sâmbătă a vorbit cu Donald Trump, în contextul în care liderii G7 vor discuta despre Ucraina luni, prin videoconferinţă, cu Mark Rutte, secretarul general al NATO, dar şi cu liderii României şi Poloniei.

Reuniunea de la Kiev are loc într-un moment în care relaţiile transatlantice sunt fragile şi fragmentate, ONU urmând să voteze rezoluţii rivale, din partea Ucrainei şi a SUA, care îndeamnă la încetarea războiului. Într-o notă diplomatică trimisă duminică şi văzută de Reuters, SUA şi-au descris rezoluţia scurtă ca fiind „o rezoluţie orientată spre viitor, concentrată pe o idee simplă: încetarea războiului” şi solicită ţărilor să „voteze nu în cazul oricărei alte rezoluţii sau amendament prezentate” în timpul reuniunii de luni a Consiliului de Securitate.

Rezoluţia SUA este „simplă (şi) istorică”, a declarat vineri secretarul de stat american Marco Rubio. Cu toate acestea, în proiectul de text nu se face nicio referire la integritatea teritorială a Ucrainei, a relatat Agenţia France-Presse.

În schimb, Ucraina şi alte peste 50 de state intenţionează să introducă un text în faţa Adunării Generale lărgite, care afirmă că este „urgent” să se pună capăt războiului în acest an şi care repetă cererile anterioare ale Adunării: încetarea imediată a ostilităţilor ruseşti şi retragerea imediată a trupelor ruseşti.

După ce Washingtonul a schimbat tonul şi a adoptat retorica Moscovei în privinţa lui Volodimir Zelenski, preşedintele ucrainean a declarat că ar fi dispus să demisioneze în schimbul păcii sau al aderării la NATO, declarând reporterilor că nu intenţionează să rămână la putere timp de decenii. „Dar nu-l vom lăsa pe Putin să rămână la putere nici asupra teritoriilor ucrainene”, a declarat el duminică.

El a făcut acest comentariu la doar câteva ore după ce Rusia a lansat cel mai mare atac aerian asupra Ucrainei, folosind 267 de drone şi omorând cel puţin patru persoane în întreaga ţară. Kievul a răsunat de bubuiturile tirurilor antiaeriene în timp ce echipajele şi-au petrecut noaptea încercând să doboare dronele.

Zelenski a declarat, de asemenea, că nu va ceda la presiunile Washingtonului de a ceda minerale ucrainene în valoare de 500 de miliarde de dolari, adăugând: „Nu voi semna ceva ce 10 generaţii de ucraineni vor plăti mai târziu”.

În jur de 350 de miliarde de dolari din resursele critice ale Ucrainei se află în zone capturate de Rusia, a declarat reporterilor vicepremierul Ucrainei, Iulia Svîrîdenko.

Zelenski a dezvăluit, de asemenea, că administraţia Trump cere Ucrainei să returneze 2 dolari pentru fiecare dolar de ajutor militar pe care SUA îl va oferi Ucrainei în viitor, ceea ce ar reprezenta o rată a dobânzii de 100%.

Premierul britanic, Keir Starmer, şi preşedintele francez, Emmanuel Macron, se vor întâlni separat cu Trump în această săptămână şi au convenit să dea dovadă de „un leadership unit în sprijinul Ucrainei”.

Liderii UE se vor reuni, la rândul lor, la 6 martie în cadrul unui summit special „pentru a lua decizii” privind Ucraina şi apărarea europeană, a declarat Antonio Costa, în timp ce creşte presiunea asupra ţărilor europene pentru a-şi majora cheltuielile de apărare.

Între timp, oficialii americani şi ruşi intenţionează să se întâlnească din nou la un moment dat în următoarele două săptămâni, a informat agenţia rusă de ştiri de stat RIA în weekend, citându-l pe ministrul adjunct de externe, Serghei Riabkov.

Purtătorul de cuvânt al guvernului rus, Dmitri Peskov, a susţinut comentariile făcute de Trump despre Zelenski – cum ar fi numirea liderului ucrainean drept „dictator” – ca fiind „de înţeles” după ce Zelenski a făcut „remarci nepotrivite” despre Trump. Zelenski îl acuzase pe Trump că este „prins” într-o „bulă de dezinformare” rusească.

În ciuda frustrării crescânde a lui Zelenski faţă de administraţia Trump, acesta şi-a repetat speranţa de a păstra SUA printre ţările aliate cu Ucraina şi de a fi inclus în orice discuţii de pace. „Ne-am dori cu adevărat ca SUA să aibă ca prioritate să discute mai întâi cu noi, apoi cu Rusia”, a spus el. „Nu este posibil să se decidă nimic cu privire la Ucraina fără noi”, a punctat Zelenski.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.