
Zelenski, sub presiunea opoziției ucrainene pe tema negocierilor de pace și acordului cu SUA pentru minerale / Președintele Ucrainei vrea să convingă Rusia și SUA să încheie un acord de încetare a focului dar trebuie să convingă și parlamentarii să-l semneze
Opoziția ucraineană îi cere președintelui Volodimir Zelenski să vină în parlamentul țării și să le explice deputaților ce se întâmplă de fapt cu negocierile de pace și cu acordul privind mineralele încheiat cu Statele Unite, informează Politico.
Mulți parlamentari ucraineni – care ar trebui să ratifice orice acord odată ce acesta este semnat – se simt excluși din negocierile de pace de la Kiev și spun că Zelenski și alți oficiali implicați în discuții nu împărtășesc detaliile și nu comunică corespunzător.
„Facțiunea Solidaritatea Europeană din Parlamentul Ucrainei solicită o sesiune parlamentară specială cu participarea lui Zelenski, unde acesta ar trebui să anunțe planul Ucrainei pentru obținerea păcii și detaliile procesului de negociere”, a afirmat miercuri președintele facțiunii, Petro Poroșenko.
Ucraina s-a străduit să se facă auzită în discuțiile internaționale privind viitorul său, fiind inițial exclusă de Rusia și de SUA.
Kievul este mai implicat acum, dar este supus unor presiuni uriașe din partea Washingtonului și a Moscovei pentru a face concesii dureroase cu privire la bogățiile sale teritoriale și minerale. Vicepreședintele american JD Vance a declarat miercuri că Ucraina va trebui să accepte să cedeze teritorii sau SUA vor renunța la medierea negocierilor, adăugând că acest conflict trebuie înghețat pe actualele linii de front.
Americanii au propus recunoașterea Crimeei – pe care Rusia a anexat-o ilegal în 2014 – ca teritoriu rusesc, președintele Donald Trump postând miercuri exasperat despre ezitarea Ucrainei de a accepta această cerere. De asemenea, planul Washingtonului „ia-l sau lasă-l” nu prevede garanții de securitate pentru Ucraina și ar permite Rusiei să exploateze centrala nucleară Zaporizhzhia, pe care a capturat-o în 2022, pentru a vinde energie atât Ucrainei, cât și Rusiei.
Acest plan i-a uimit pe oficialii și deputații ucraineni, considerâdu-l o capitulare în fața unui agresor. „Ucraina este pregătită să negocieze, nu să se predea”, a declarat vicepremierul ucrainean Iulia Svyrydenko într-o postare pe X.
„Nu va exista niciun acord care să ofere Rusiei bazele mai puternice de care are nevoie pentru a se regrupa și a reveni cu mai multă violență … Nu vom recunoaște niciodată ocuparea Crimeei. Iar în cazul în care aderarea la NATO nu este acordată, Ucraina va avea nevoie de garanții de securitate obligatorii – suficient de puternice pentru a descuraja agresiunile viitoare și suficient de clare pentru a asigura o pace durabilă”, a declarat Sviridenko.
Opoziția dorește să afle detalii despre modul în care Zelenski și guvernul său vor asigura pacea. „Ucrainenii ar trebui să afle despre progresul procesului de negociere nu de la mass-media internațională, de la secretarul de stat Rubio sau de la reprezentanții speciali Witkoff și Kellogg, ci de la autoritățile ucrainene”, a declarat Iryna Gerashchenko, un deputat ucrainean de opoziție din partea partidului Solidaritatea Europeană, într-o postare pe Facebook.
Gerashchenko a adăugat că administrația Trump pare să fi ajuns la concluzia că este imposibil să încheie o înțelegere cu Rusia și că obținerea unei soluții pașnice la conflict este mult mai dificilă decât au anticipat. „Pacea nu poate fi obținută nici în 24 de ore, nici în 100 de zile”, a spus ea.
Solidaritatea Europeană dorește ca Zelenski să participe la sesiunea specială a parlamentului pentru a le spune deputaților care este planul Ucrainei de a obține pacea și pentru a împărtăși detaliile negocierilor.
„Acordul mineralelor rămâne parte a acestui plan?” a întrebat Gerashchenko, referindu-se la o inițiativă lansată de Trump în care SUA ar obține acces la rezervele de minerale critice ale Ucrainei. „La urma urmei, a fost inițiativa lui Zelenski. Cum va contribui acest acord la garanții de pace și securitate? Din păcate, timp de mai multe luni, oficialii guvernamentali delegați de Zelenski în echipa de negociere au evitat comunicarea cu parlamentul”.
Ea a mai spus că Ucraina trebuie să restabilească o comunicare adecvată cu administrația Trump – legăturile reciproce au fost grav afectate de o confruntare răuvoitoare la Casa Albă – având în vedere că, fără sprijinul SUA, Ucrainei îi va fi dificil să continue să reziste agresiunii ruse. Ea a dat vina pe Zelenski și pe biroul său pentru un eșec al diplomației.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.