G4Media.ro

Zelenski: Ucraina îşi întăreşte poziţiile în regiunea Kursk a Rusiei / Moscova…

Captură X

Zelenski: Ucraina îşi întăreşte poziţiile în regiunea Kursk a Rusiei / Moscova acuză Kievul că plănuiește o „provocare” la centrala nucleară de la Kursk

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că trupele ţării şi-au întărit poziţiile şi şi-au extins teritoriul controlat în regiunea rusă Kursk, la aproape două săptămâni de la începerea incursiunii lor, transmite Reuters, conform News.ro. Și Rusia a acuzat Ucraina sâmbătă că plănuieşte să atace centrala nucleară din regiunea Kursk în care au intrat trupele ucrainene, în timp ce Kievul califică aceste afirmaţii drept propagandă „nebunească”.

Ucraina spune că a confiscat peste 80 de aşezări, pe o suprafaţă de peste 1.150 km pătraţi în Kursk, începând cu 6 august, în cea mai mare invazie în Rusia de după al Doilea Război Mondial.

Zelenski a spus că şeful armatei, Oleksander Sirski, a raportat că trupele ucrainene şi-au continuat avansul şi au luat şi mai mulţi militari ruşi ca prizonieri.

”Mulţumim tuturor soldaţilor şi comandanţilor care iau prizonieri militari ruşi şi aduc mai aproape eliberarea soldaţilor şi civililor noştri deţinuţi de Rusia”, a spus Zelenski într-o declaraţie, pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

”Generalul Sirski a raportat şi despre consolidarea poziţiilor forţelor noastre în regiunea Kursk şi extinderea teritoriului stabilizat”.

Armata ucraineană a declarat în raportul său zilnic că trupele au avansat cu succes în continuare în Kursk, fără a oferi mai multe detalii. Raportase anterior un avans de 35 de kilometri.

Reuters nu a putut verifica în mod independent evoluţia de pe câmpul de luptă.

Rusia a numit incursiunea o provocare majoră şi a promis că va riposta cu ”un răspuns demn”, la mai bine de doi ani şi jumătate de când a lansat o invazie la scară largă în Ucraina.

Moscova spune că Ucraina a folosit arme occidentale, inclusiv rachete HIMARS, probabil fabricate în SUA, pentru a distruge un pod şi a ucide voluntarii care încearcau să evacueze civili.

Zelenski a mai spus că trupele ucrainene au respins zeci de atacuri ruseşti lângă Pokrovsk şi Toretsk, în regiunea Doneţk din Ucraina.

Armata a declarat că 51 de atacuri ruseşti au fost oprite în apropiere de Pokrovsk, un important centru logistic din regiunea de est, şi alte 13 în apropierea oraşului Toretsk, în ultimele 24 de ore.

„Soldaţii şi unităţile noastre fac totul pentru a distruge ocupantul şi a respinge atacurile. Situaţia este sub control”, a spus Zelenski.

Ucraina a lansat o ofensivă în regiunea rusă Kursk pe 6 august pentru a încerca să schimbe în favoarea sa dinamica războiului de doi ani şi jumătate declanşat de invazia Moscovei din 2022.

Ministerul Apărării de la Moscova a anunţat că va exista un răspuns dur la orice atac asupra centralei nucleare din Kursk, care se află sub controlul Rusiei, a relatat Interfax. Acesta nu a furnizat dovezi împotriva Ucrainei, dar a precizat că o zonă amplă din împrejurimi ar putea fi contaminată de un atac.

„Vedem o nouă creştere în propaganda rusă nebunească privind presupuse planuri ucrainene de a folosi ‘bombe murdare’ sau de a ataca centrale nucleare. Respingem oficial aceste afirmaţii false”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe ucrainean, Heorhii Tîhîi, pe reţeaua X.

„Ucraina nu are nici intenţia şi nici capacitatea de a întreprinde astfel de acţiuni”, a adăugat el.

Compania nucleară rusă de stat Rosatom, care conduce şi centrala de la Zaporojie din Ucraina controlată de Rusia, a acuzat de asemenea Kievul că ameninţă securitatea ambelor centrale, scrie agenţia rusă RIA, fără a prezenta probe în acest sens.

Şeful Rosatom Aleksei Lihacev a discutat telefonic situaţia cu directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, şi l-a invitat să viziteze centrala nucleară de la Kursk, a adăugat RIA.

Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc în mod repetat că încearcă să saboteze operarea centralei de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, din sud-estul Ucrainei.

Reactoarele centralei sunt închise, dar necesită energie electrică din exterior pentru a menţine materialul nuclear la temperatura potrivită şi a evita un accident nuclear.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...