Ziar de opoziție: FIDESZ a născocit un plan îngrozitor prin care va pune opoziţia într-o situaţie incredibil de dificilă / Partidul aflat la guvernare a lansat ideea organizării alegerilor europarlamentare în aceeași zi cu cele locale
Partidul FIDESZ găseşte în totdeauna un motiv despre care tot el spune adesea că este o ficţiune, o minciună, a declarat Richard Szentpéteri Nagy, jurist în drept constituţional, analist politic, referindu-se la ultima idee a FIDESZ, potrivit căreia în 2024 alegerile locale din Ungaria, care au fost planificate pentru toamnă, vor fi organizate în aceeaşi zi cu alegerile pentru Parlamentul European, în luna mai sau la începutul lunii iunie, deoarece astfel ar putea fi economisiţi 9-10 miliarde de forinţi, relatează publicația de opoziție Nepszava.
Astfel, rivalii partidelor de guvernământ ar ajunge din nou într-o situaţie nedorită. Dealtminteri, partidele de opoziţie au spus clar după înfrângerea suferită la alegerile parlamentare din aprilie că la alegerile pentru Parlamentul European se lansează separat în competiţie, însă este posibil ca la alegerile locale să fie nevoite să încheie un acord de cooperare.
Potrivit portalului ungar Origó, ideea organizării alegerilor locale mai devreme, respectiv în primăvară, a fost amintită de Máté Kocsis. Liderul grupului parlamentar al FIDESZ a declarat că în acest sens vor depune săptămâna viitoare, în Parlament, o propunere legislativă. În opinia sa, nu pot exista probleme de neconstituţionalitate nici în privinţa comasării datelor celor două alegeri, deoarece mandatul liderilor administraţiilor publice locale expiră la sfârşitul lunii octombrie 2024.
Această schimbare a datei presupune, însă, modificarea Legii fundamentale, deoarece data organizării alegerilor locale este stabilită pentru luna octombrie. Potrivit legilor în vigoare, în Ungaria, alegerile pentru Parlamentul European trebuie să aibă loc în luna mai sau în luna iunie, iar alegerile locale trebuie organizate în luna octombrie.
La alegerile pentru Parlamentul European se poate vota numai pe listele de partid, în timp ce la alegerile locale sunt aleși primarii și reprezentanții individuali, iar în cazul consiliilor judeţene, votul poate fi exprimat şi pe listele de partid, astfel mandatele pot fi decise după liste, ceea ce înseamnă că este vorba despre două alegeri absolut diferite.
La alegerile pentru Parlamentul European partidele intră în competiţie câte unul, deoarece aparţin diferitelor grupuri parlamentare, în schimb la alegerile locale, în 2019, alianţa electorală a partidelor de opoziţie a adus un succes mult mai mare, aproximativ jumătate din marile oraşe, unde a dominat alianţa FIDESZ-KDNP, a fost cucerită de partidele de opoziţie.
Dacă cheltuielile ar fi contat într-adevăr, FIDESZ ar fi putut organiza în aceaşi zi cele două alegeri şi în urmă cu trei ani, însă atunci interesele sale au fost cu totul altele. Potrivit lui Richard Szentpéteri Nagy, într-o democraţie constituţională, unde administraţia publică locală este mult mai descentralizată decât în Ungaria, ar fi de înţeles comasarea datelor alegerilor, deoarece alegerile locale ar genera o rată de participare mai mare şi la alegerile pentru Parlamentul European. „În situaţia actuală este vorba, fără îndoială, despre interesele de partid.
Astfel, FIDESZ va pune opoziţia într-o situaţie incredibil de dificilă, care va trebui să organizeze două campanii electorale absolut diferite, ceea ce nu numai din punct de vedere financiar va însemna o povară, dar ar putea crea o confuzie şi în rândul alegătorilor faptul că partidele se lansează în competiţie separat, dar şi împreună, făcând campanie unul împotriva celuilalt, dar și în alianță, a mai spus analistul politic.
La întrebarea ziarului „Népszava”, dacă nu este un paradox din punct de vedere constituţional faptul că primarii şi consilierii aleşi în luna mai îşi pot prelua funcţia abia în luna octombrie, respectiv cei care au fost schimbaţi vor putea să rămână pe posturi încă cinci luni, juristul în drept constituţional a spus: „Este ideea unei minți nebune faptul că mandatele vor fi predate aproape după o jumătate de an de la alegeri”.
„Este îngrozitor şi contravine concepției constituționale”, a mai declarat Richard Szentpéteri Nagy, care a adăugat că „FIDESZ vrea din nou ceva din motive politice, doar propriile interese îl preocupă și iarăși nu le pasă de nimic”. În schimb, în opinia primarului oraşului Tab, judeşul Somogy, Jenő Schmidt (FIDESZ), președinte al Asociației Administrațiilor Locale, nu este o problemă că după alegeri o localitate nu va fi condusă luni de zile de un primar ales, deoarece activitatea actualului primar poate fi restricţionată prin legi.
„De exemplu, nu poate adopta o decizie de unul singur, ci prin aprobarea Consililului Reprezentanţilor”, a explicat Jenő Schmidt, care a adăugat: „În general, din punctul de vedere al funcţionării această perioadă nu înseamnă aproape nimic, deoarece o localitate nu funcționează pe baza unor idei și decizii ad-hoc, ci pe baza unor procese pe termen lung, adică de obicei acţiunile sunt determinate de buget. Perioada de tranziţie poate fi neplăcută doar din cauză că în acest răstimp nu se vor putea soluţiona anumite cazuri, nu se pot pregăti anumite proiecte, ceea ce va încetini într-un fel anumite procese”.
Jenő Shmidt a mai spus că nu știe dacă chiar merită din punct de vedere financiar ca cele două alegeri să fie organizate în același timp, însă este cert că va fi un lucru pozitiv pentru alegerile PE, deoarece alegerile locale reprezintă un interes mare, astfel că partiparea va fi implicit mai mare şi la alegerile pentru Parlamentul European.
Sursa: Nepszava/ Rador/ Traducerea: Rozália Gănciulescu
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii