G4Media.ro

Ziar german, despre ”lungul drum spre Vest al Republicii Moldova”. România şi…

Sursa foto: © European Union 2022 - Source : EP / Philippe BUISSIN

Ziar german, despre ”lungul drum spre Vest al Republicii Moldova”. România şi Bulgaria oferă exemple negative. Adesea servesc drept exemplu pentru a demonstra de ce Moldova nu este un partener potrivit

Vecinul de război al Ucrainei urmează să devină de asemenea ţară candidată la UE. Între timp Moldova se bucură de multă vreme de atenţia UE şi lucrează pentru democraţie şi statul de drept, scrie Suddeutsche Zeitung, citată de Rador.

Zilele trecute uşa spre UE s-a mai deschis puţin pentru mica Republică Moldova. La Chişinău nu mai există aproape nicio îndoială că – după Olaf Scholz, Emmanuel Macron şi Mario Draghi, precum şi Comisia Europeană – şi alţi membri UE vor spune la apropiatul summit DA. Statutul de candidat l-a obţinut Republica Moldova datorită Ucrainei.

Ca o viitoare victimă potenţială Moldova nu împarte încă soarta ucrainenilor. Însă în calitate de ţară vecină din sud-vest este expusă unui pericol acut, iar planurile de război ale lui Putin se întind mult spre Vest. De aceea braţele larg deschise ostentativ din Bruxelles constituie înainte de toate un semnal de solidaritate în vremuri de război care ar putea fi câştigat, în caz ideal, împreună. Dintr-odată începe să „plouă” cu ameninţări din partea Moscovei, ceea ce era de aşteptat.

Paralela cu Ucraina este greu de trecut cu vederea: ţara este săracă şi coruptă, jefuită de oligarhi şi subminată de structuri mafiote. O mare parte a populaţiei doreşte un sprijin financiar, dar şi un stat de drept. În Moldova nu a existat un Maidan, deoarece structurile societăţii civile sunt mai slab conturate faţă de Ucraina. Iar în Transnistria avem de-a face cu o parte de ţară aliată cu Rusia, separatistă, ceea ce face imposibilă o aderare la UE înainte de soluţionarea politică de facto a problemei separatiste.

Însă: preşedinta şi guvernul din Republica Moldova au fost aleşi în schimbul promisiunii de eradicare a corupţiei, reformarea justiţiei, pentru îndeplinirea cărora se depun eforturi intense – fiind ameninţate mereu de contraofensive ale unei elite post-sovietice.

Săptămânal sosesc de la Chişinău relatări despre arestarea unor foşti politicieni pentru corupţie, confiscarea unor averi ilegal obţinute de diverşi oligarhi. De asemenea nu se ştie niciodată precis cine profită de pe urma acestor controale: guvernul în lupta sa pentru reforme, sau partea pro-moscovită care adânceşte şi mai mult separarea societăţii şi alimentează furia împotriva guvernului.

În anii de după Maidan Ucraina era percepută din nou aproape drept un „failed state”, un stat eşuat. Dar iată că acum, din cauza ameninţării colective, trebuie să se reinventeze, să se reorganizeze. Moldova, în schimb, după liberalizarea vizelor şi acordul de asociere cu UE s-a mişcat în direcţia vestului.

Ajutorul umanitar pentru refugiaţii ucraineni şi creditele mari de la Bruxelles pentru stabilizarea bugetului de stat au arătat că Moldova este deja cooptată în familia europeană. Ţara se bucură clar de o mai mare atenţie şi sprijin faţă de oricând înainte. Criza profundă, în care Rusia a aruncat întreaga Europă, doar a accelerat acest lucru.

Preşedintele Maia Sandu a replicat cu oarecare modestie la anunţul de la Bruxelles privind statutul de candidat, afirmând că provocările sunt „complexe”. Obiectivul este de a „ancora în portul valorilor europene”. Este credibil. Restul va mai dura.

Ţările vecine România şi Bulgaria oferă în acest sens exemple negative. Din momentul aderării lor în 2007 se află sub o observaţie permanentă şi adesea servesc drept exemplu pentru a demonstra de ce Moldova nu este un partener potrivit. Dar şi aceste două ţări au ajuns definitiv în UE, cel puţin din momentul invadării Ucrainei de Rusia. Vladimir Putin le-a oprit orice alternativă.

Sursa: Suddeutsche Zeitung/ Rador/ Traducerea: Imola Stănescu

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

  1. E frumos cand ni se dau lectii din afara, dar se uita complet de ce suntem asa cum suntem… Oare cum s-ar fi descurcat Germania fara planul Marshall? Oare cum ar fi fost ca lumea sa se opuna reunificarii Germaniei? Oare cum ar fi fost daca Germania nu ar fi dansat cu rusii atat de aproape? Daca tot ne uitam la nemti ca la niste lideri, mai ganditi-va: au inchis centralele nucleare in speranta ca vor arde gaz ieftin de la rusi, acum dau foc la carbune. Noaptea mintii. Alt exemplu de „calitate nemteasca” a gandirii e Austria care a construit un reactor nuclear cu 4 miliarde de dolari, apoi s-au decis sa faca referendum, iar oamenii s-au opus punerii ei in functiune si au ramas cu un muzeu scump la care sa se uite.
    Ca sa fii o tara democratica iti trebuie timp, iar noi nu l-am avut. Nu dupa un razboi provocat de nemti si rusi, urmat de 50 de ani de comunism, urmati de alti 30 de ani de haos post-comunism.. Dar na…, lectii de democratie de la cei ce urcau alti oameni in vagoane ca pe vite.

    • Asa este. Sa nu uite ca atunci cand ne-au primit in UE au devalizat Romania. Am platit cu varf si indesat.
      Sa le fie rusine pentru asa zisii migranti din 2015, pentru sca dalul emisiilor si gadilatul rusilor…e enervanta atitudinea noastra de a-i vedea ca pe Dumnezei. Nici pe departe. Exemppe negative sunt ei cu ce au facut in razboaiele mondiale.

    • Ei au avut planul Marshall, noi avem fonduri europene la greu pe care nu suntem în stare să le folosim pentru că avem politicieni incompetenți și corupți pe care majoritatea îi votează de 30 de ani, așa că hai să ne asumăm responsabilitatea pentru situația în care ne aflăm. Din păcate, ca nație suntem experți în a ne auto-sabota. E adevărat că și contextul istoric a fost defavorabil însă întrebarea e, am făcut tot ce se putea face în contextul dat? Eu zic că nu.

  2. Avem și noi un merit în UE, suntem exemplu negativ.

  3. Da nemți care au sprijinit rusia zeci de ani ce plm exemplu sunt? Sa ne ciufuleasca bârzoiu nemții izdi.

  4. Or fi ei departe fata de romania prin politicieni patrioti dar sunt extrem reci pe dinauntru si au multe lucruri negative la ei: politisti ascunsi prin boscheti cu radare, radare neanuntate prin panouri de semnalizare (ca si in franta sau austria), politisti rasisti ce opresc majoritar vehicule cu nr de inmatriculare straine, de parca ei n ar avea destule jafuri pe drum, cauta perfectiune la strainii ce le tranziteaza tara. Lucrari interminabile la nivel de infrastructura(aici chiar ma fac sa cred ca sifoneaza bani). Constatand toate acestea, ma face sa cred ca nici restul nu poate fi roz… dar isi pot da cu parerea alti conationali ce lucreaza in kartofelland si vad lucrurile din alta perspectiva, decat cea a mea, de sofer de tir…

  5. Draga g4 media, nu este prima dată când publicați bârfe care pot fi interpretate clar cu instigare, cel puțin la lipsa de respect daca nu la dispreț față de Uniunea Europeană, fata de germani, fata de europeni in general, fata de Romania, și fata de aceste țări candidate!! Pozițiile voastre duale, sunt mai degrabă duplicitare decât democratice. Și ce dacă nu știu cine, de la nu știu cine ziar a zis….

  6. Consider acest text anti- romanesc si anti -bulgaresc. Ar trebui ca institutiile statului sa se sesizeze cu privire la astfel de articole ale redactiei. Ma indoiec ca Moldova ofera un exemplu de tara in care functioneaza statul de drept. Este un stat in care coruptia si orientarile pro ruse sunt atat de evidente. Nu stiu cum UE ar putea integra un astfel de stat. Desigur, in state ca Bulgaria sau Romania inca exista probleme cu justitia si coruptia, insa de aici si pana la a face din Moldova un „model” european este o cale foarte lunga. UE accepta astfel de state pentru ca este la fel de corupta si incompetenta la varf ca si R. Molodva.

  7. Categoric acest articol este anti românesc.Iar dacă mă gândesc mai bine la ce inepții înșiră ,,preasa din Germania” mă apucă un dezgust imens.Acea țară este cea mai rasistă,coruptă,homofobă și parșivă dar ei dau lecții de democrație.Numai cine nu a experimentat toate acestea în Germania trăind acolo nu știe cine sunt germanii de fapt și pune botul la astfel de articole evident antiromânești.La noi e foarte simplu față de țări precum Ucraina:nu trebuie să ne atace nimeni,noi între noi ne dăm la ,,geoale” mai ceva ca în al doilea război mondial.

  8. Vad ca lumea e indignata deoarece Romania este data drept exemplu negativ. Hai sa privim obiectiv. Dupa 15 ani de UE noi nu avem nici o autostrada cap-coada, nici macar o centura de oras decenta, zero spitale noi de stat, coruptie si impostura la nivel nemaintalnit. Institutiile statului sunt falimentare, nimic nu functioneaza, nu am reusit sa reformam nici macar un domeniu public, avem birocratie sufocanta si lipsita de logica, saracia la sate este uriasa, avem orase fantoma care arata ca-n filmele horror.
    Romanii pleaca in masa din tara, nici un stat UE nu se confrunta cu un asemenea exod, iar noi ne indignam ca suntem aratati cu degetul.
    P.S. Am avut bani la dispozitie garla, am dat salarii faraonice bugetarilor degeaba.
    P.P.S. In Romania au intrat peste un milion de refugiat ucraineni, cam 5% au ramas caci nu aveau unde sa mearga, restul au plecat mai departe de la noi deoarece au ramas socati cat de rau arata Romania membra UE dupa 15 ani in comparatie cu Ungaria sau Polonia.

    • La autostrazi cel puțin e un cumul între prostia noastră și nesimțirea constructorilor lor care își bat organele de proiectele câștigate ca oricum nu le face nimeni nimic. Suntem îngenuncheati din toate părțile, mai ales intern

  9. „Preabuna” Europă mai arunca din cand in cand mărul discordiei. A menționat cineva mai sus, nu e nevoie sa vina cineva sa ne separe, căci o facem noi singuri, astfel jucând si la mana vestului si la cea a estului.

    • În situația de fata eu trăiesc în Germania de 7 ani. În orice moment vreau sa ma întorc acasă sa muncesc în tara mea, chiar dacă este foarte greu, dar la salariile care ne sunt oferite în nici un caz. Îmi iubesc tara, îmi iubesc limba, dar în rest corupția și incompetenta lasă de dorit. Germania nu este ceea ce eu am dorit, dar pentru moment este.

  10. Da, știm, suntem prosti. Dar tot consider acest articol drept unul discriminatoriu împotriva minoritatii românești din UE și care generează ura rasiala împotriva rasei românești și a etnicilor romani. Sau la noi nu se aplica?

  11. Cate abureli si cata ipocrizie! Ca parca nu stim toti SUA a dat ordin UE, ca R. Moldova si Ucraina sa ramana pe veci state tampon intre Rusia si statele occidentale. Bune pt. experimente militare, asa cum pateste acum Ucraina.