G4Media.ro

Ziar grecesc: NATO are în plan construirea unei conducte militare pe ruta…

Ziar grecesc: NATO are în plan construirea unei conducte militare pe ruta Grecia-Bulgaria-România pentru alimentarea cu combustibil a forțelor Alianței / Este un mesaj de independență față de Turcia și de contracarare a amenințării rusești

NATO intenționează să construiască o conductă militară pentru combustibil care va pleca de la Alexandroupoli, va traversa Bulgaria și va ajunge, cel mai probabil, în apropierea bazei americane Mihail Kogălniceanu din estul României, scrie publicația grecească Proto Thema, citată de Rador.

Conducta va deservi atât Grecia, cât și Bulgaria și România și va fi construită în cadrul măsurilor pe care Alianța le ia pentru a contracara amenințarea rusească, deoarece obiectivul său principal va fi alimentarea cu combustibil a forțelor NATO care își au baza în cele trei țări, în special bazele NATO din Bulgaria și România.

Propunerea de construire a acestei conducte a fost prezentată de către București, în urmă cu aproximativ șase luni, iar discuțiile în acest sens sunt deja în curs și sunt purtate în principal la nivelul Reprezentanților Permanenți la NATO. Potrivit unor informații, finanțarea acestei conducte se va face din fondurile Alianței, ceea ce înseamnă că pentru construcția sa nu va exista nicio grevare a bugetelor publice ale celor trei țări.

Rol consolidat pentru Alexandroupoli

Se estimează că, pe lângă creșterea capacității de aprovizionare a forțelor NATO din Balcani, inițiativa de a construi această conductă pentru combustibil este și un mesaj către Turcia, deoarece indică o tendință suplimentară a Alianței de a deveni independentă față de Turcia.

De semnalat că în prezent aprovizionarea cu combustibil a bazelor mari și importante din punct de vedere geostractic pe care NATO le are în Bulgaria și România, se face în principal prin tancuri care traversează Bosforul și care, prin urmare, sunt supuse controlului și restricțiilor impuse de autoritățile turcești.

În același timp, construcția conductei este de așteptat să consolideze și mai mult rolul orașului Alexandroupoli ca centru-cheie de tranzit pentru NATO și forțele SUA în regiunea Balcanilor. Se estimează că această conductă va fi un bastion în fața agresivității turcești pe linia de graniță de pe râul Evros, întrucât în ​​acest fel nevoia de a exista stabilitate și securitate în această regiune este consolidată și din motive de protejare a intereselor americane și ale NATO.

Trebuie remarcat și faptul că, în acest context, există ideea unei extinderi viitoare a conductei militare grecești de la Kavala la Alexandroupoli pentru ca apoi, dacă este necesar, să fie interconectată cu conducta militară NATO.

Context

Statele Unite şi Grecia au semnat în luna octombrie un acord revizuit de cooperare reciprocă în domeniul apărării despre care analiştii spun că va spori valoarea strategică a Atenei şi va conduce la investiţii americane la bazele militare greceşti.

Forţele armate americane trebuie să extindă baza Flotei a 6-a pe insula sudică Creta şi să creeze baze de drone şi facilităţi permanente de antrenament de elicopter în Grecia centrală.

Cel mai important dintre toate, poate, SUA urmează să înfiinţeze o nouă bază navală şi a forţelor aeriene în oraşul grecesc Alexandroupoli, din nord-estul Greciei, pentru a aproviziona aliaţii NATO Bulgaria şi România. Acest traseu ocoleşte ruta actuală prin Bosfor, controlată de Turcia.

„Alexandroupoli este un atu strategic datorită portului, care este foarte aproape de Balcani şi, dacă este nevoie, poate susţine operaţiuni către Balcani mult mai repede decât alte porturi”, a spus Efthymios Tsiliopoulos, analist pentru site-ul elen de ştiri militare Defense-point. gr.

Alexandroupoli capătă, de asemenea, importanţă ca hub energetic. Grecia construieşte instalaţii de stocare în larg a gazelor naturale şi va începe în curând construirea unei conducte de gaz de la Alexandroupoli în Bulgaria. Acest lucru va permite livrărilor de gaze naturale lichefiate din SUA să aprovizioneze Balcanii, deranjând un monopol rusesc.

Relaţii deteriorate SUA-Turcia

Aspectele militare şi energetice ale relaţiei intensificate dintre SUA şi Grecia evidenţiază relaţia deteriorată dintre SUA şi Turcia. Această relaţie a luat recent o turnură dramatică în rău, atunci când Turcia a trimis nave de foraj deţinute de stat, pentru a explora petrolul şi gazele în apele revendicate de Cipru, stat membru al Uniunii Europene.

Descoperirea de petrol şi gaze în estul Mediteranei a început cu seriozitate în 2009.

De atunci, Israelul şi Egiptul au devenit exportatori independenţi de energie şi gaze naturale. Cipru urmează să le urmeze exemplul în următorii ani, iar Grecia, Cipru şi Israelul au început să formeze o alianţă politică şi energetică în ultimii ani.

Acest lucru a înfuriat Turcia, care doreşte ca Ciprul să fie de acord cu privire la modul în care să-şi împartă bogăţia de hidrocarburi cu minorităţile ciprioţilor turci, înainte de începerea extracţiei.

Tensiunea greco-turcă şi SUA-Turcia în regiune a ajuns într-un moment sensibil pentru forţele armate greceşti. Bugetul de apărare al Greciei a fost redus practic la jumătate în timpul crizei financiare de opt ani a ţării, iar investiţiile americane este de aşteptat să creeze facilităţi mai bune, pe care forţele armate greceşti le vor folosi şi ele.

Sursa: Proto Thema/ Rador/ Traducerea: Carolina Ciulu

Citește integral

Mizele luptei pentru Mediterana. SUA şi Grecia au încheiat un acord militar, care are legătură și cu România/ Apropierea între cele două țări, motivată și de competiția pentru energie

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Astept postacii Rusiei sa vina sa ne explice de ce conducta e rea si de ce suntem sclavi etc.

  2. Intrebarea e vor fi gazele mai ieftine decat ale rusilor?

    • Tot pe ruble ești?

    • Sa stii ca incepind de anul asta si tot asa va fi pe viitor: gazul rusesc e mai scump ca cel lichefiat din Quatar si Texas(permian basin). Si cind ne gindim ca cu 5 ani in urma Victor Orban a semnat un contract cu gazprom unde pretul gazului e de 250 euro iar acuma pe piata pretul e de 2 ori mai mic :). Quatar a comandat constructia a 20 de transportatoare LNG, peste citiva ani gazul va fi inca si mai ieftin .
      Si in ca una: de ce turcii nu mai cumpara gaz rusesc prin conductele nou create ? De ce chinezii nu mai cumpara gaz prin conducta noua siberiana ? Pentru gazprom anul 2020 e o premiera, cu pierderi colosale, adica ei pompeza miliarde de metri cubi de gaz dar au pierderi, ghinion.

    • cine a zis gaze? COMBUSTIBIL.

  3. Ca sa punem totul intr-o nota SF: pe cand un canal de la alexandruopoli pe undeva prin Bulgaria până la Marea Neagra? Ce, numai sultanul poate avea vise umede?😏

  4. gaze pentru baza kogalniceanu…..f. importantrusnci…pitigoiul…gatul,moartea.