G4Media.ro

Ziar polonez: Să nu ne jucăm cu focul euroscepticismului

Ziar polonez: Să nu ne jucăm cu focul euroscepticismului

Negocierile diplomatice se caracterizează prin faptul că le place liniștea cabinetelor. Să nu uităm însă că ieşirile publice ale unora dintre negociatorii polonezi şi europeni au ca scop nu atât informarea opiniei publice despre starea negocierilor, cât mai degrabă exercitarea presiunii asupra partenerului, scrie ziarul polonez RZECZPOSPOLITA, preluat de Rador, referindu-se la încercarea celor două părţi de a găsi o soluţie pentru criza dintre Varşovia şi Bruxelles.

(Foto: euranetpluls-inside.eu)

Cele mai importante idei din articol:

Dacă auzim, deci. din gura unui politician important al PiS (partidul de guvernământ din Polonia) că în scurt timp va fi realizat un acord, aceasta înseamnă mai degrabă o presiune asupra Comisiei Europene, pentru a se ajunge la înțelegere. La fel trebuie înțelese cuvintele de luni ale lui Frans Timmermans, că deocamdată nu există șansa revocării procedurii de la art.7 al tratatului european, deoarece până nu va fi luată decizia finală – adică sau supunerea la vot a cererii de a considera Polonia o țară ce nu respectă statul de drept sau renunțarea la măsurile legate de art.7 – totul este un joc.

Este foarte bine că Polonia face acest joc. Pe timpul guvernului Beatei Szydlo am avut mai degrabă o politică a fluturării sabiei și a subminării competențelor Comisiei Europene  de a se ocupa de reforma sistemului de justiție. Guvernul lui Mateusz Morawiecki a propus nu numai o „ofensivă a zâmbetelor”, dar și concesii concrete pe tema schimbărilor în justiție, pe care le-a cerut Bruxelles-ul. Timmermans de altfel, luni s-a referit pozitiv, de exemplu, la modificările privind vârsta de pensionare a bărbaților și femeilor judecători, precum și la modul de numire a asesorilor. Le-a considerat, însă, ca fiind insuficiente.

Să nu uităm că procesul de înțelegere a CE cu Polonia are nu doar dinamica sa, dar și adversarii lui și aceasta de ambele părți. O parte a forțelor de la Bruxelles consideră că disputa nu are caracter politic, ci juridic, deci nu poate fi vorba de niciun compromis, ci trebuie obligat PiS să renunțe total la reforma justiției. Or, acest lucru nu se poate face, ar însemna nu doar înghețarea relațiilor Comisiei cu guvernul polonez, ci și  irosirea  șansei care a apărut datorită concesiilor făcute de partea polonă. Ele au, însă, adversari și în Polonia, care consideră că președintele Kaczynski a sacrificat și așa prea multe pe altarul acordului cu Uniunea și care vor spune bucuroși: „Nu v-am spus? Nu trebuia să cedăm în fața lui Timmermans”.

Văzând cum societățile din Europa acceptă bucuros stările de spirit anti-Uniune, nu este bine să ne jucăm cu focul. Consecințele colaterale neprevăzute ale procedurii privind statul de drept s-ar putea dovedi a fi periculoase. De aceea, chiar și un compromis dureros pentru fiecare din părți va fi mai bun decât o confruntare deschisă.

Foto: Jarosław Kaczyński, preşedintele PiS (sursa: pagina personală de Facebook)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. unele linii nu se trec. ce e de negociat la legile justiției? la statul de drept?