G4Media.ro

Ziarul elvețian Le Temps: Brexit – un al doilea referendum devine o…

Ziarul elvețian Le Temps: Brexit – un al doilea referendum devine o adevărată opțiune

Un curent de optimism sufla vineri pe aleile Emmanuel Center. Partizanii unui al doilea referendum privind Brexit erau reuniți în această sală aflată la doi pași de Parlamentul britanic, cu peste o mie de persoane într-o sala arhiplină. De acum, mulți cred că organizarea unui nou referendum este la îndemână, scrie ziarul elvețian Le Temps, citat de Rador.

“În urmă cu șase luni, ni se spunea că ne aflăm de partea greșită a istoriei”, explică Tom Baldwin, un fost strateg al Partidului Laburist. “Astăzi, avem o șansă să reușim”.

O luptă dură

Marți, Camera Comunelor e așteptată să respingă cu un vot majoritar acordul de retragere din Uniunea Europeană încheiat de Theresa May. Prim-ministrul britanic ar urma să piardă cu cel puțin 100 de voturi, poate mai mult. Partizanii unui nou referendum vor după aceea să se strecoare prin această breșă. “Este singurul mod de a ieși din impas”, estimează Dominic Grieve, un deputat conservator.

Lupta se va desfășura în parlament. După respingerea aproape sigură a acordului, deputații ar trebui să încerce să pună în valoare opțiuni alternative. Printre ele se găsesc o ieșire din Uniunea Europeană (UE) fără acord, o relație de tip norvegian, rămânând în piața unică, sau o anulare unilaterală a Brexit, care legal este posibilă. “Obiectivul esta ca toate opțiunile să fie analizate si ca al doilea referendum să fie ultima rămasă”, explică Eloise Todd, care conduce Best for Britain, una din multele organizații aflate în spatele acestei campanii.

Obstacolele care ar trebui depășite rămân totuși numeroase. Parlamentul nu are puterea să convoace un referendum. Ar trebui ca guvernul să susțină această opțiune, ceea ce Theresa May exclude categoric. Dar un vot indicativ al Camerei Comunelor ar putea avea o anumită greutate politică.

O altă dificultate majoră: un referendum va dura mai multe luni să fie organizat, necesitând respingerea intrării în vigoare a Brexit, programată pe 29 martie 2019. O asemenea întârziere ar necesita aprobarea celor 27, care ar trebui s-o dea cu condiția ca totul să fie încheiat… înaintea alegerilor europene din 23 mai. Altfel, am risca să vedem spectacolul suprarealist al britanicilor votând pentru deputații lor europeni fără să știe dacă vor rămâne în UE.

Calea spre un al doilea referendum?

În sfârșit, atitudinea lui Jeremy Corbyn, liderul laburiștilor, va fi esențială. Dacă el nu exclude un referendum, nu dă dovadă de entuziasm pentru acesta opțiune. Or, va fi dificil să se obțină o majoritate a Camerei Comunelor fără sprijinul său.

Rămâne faptul că o campanie pentru un nou referendum a devenit credibilă. Lansată cam pe tăcute în urmă cu un an de câțiva aleși centriști – laburiști, conservatori, liberal-democrați – ea a părut multă vreme o cauză pierdută. Vineri, s-au succedat ovații în picioare pentru deputați diferiți precum Caroline Lucas, figură a stângii radicale, și Dominic Grieve, un conservator cu opinii solide și fost ministru, dovadă că subiectul depășește deja limitele electorale obișnuite.

Un al doilea referendum va fi câștigat de acești militanţi care doresc toți anularea Brexit? Nu e sigur, dacă alegerea va fi din nou între a rămâne și a ieși din UE. Sondajele actuale arată o slabă majoritate, de 54%, pentru a rămâne. Dar totul depinde de întrebare. O soluție ar fi să se dea posibilitatea alegerii între acordul Theresei May și rămânerea în UE. Sondajele arată în acest caz numai 37% pentru ieșire și 63% pentru rămânere. Un asemenea scenariu rămâne totuși încă departe.

Traducerea Rador: Gabriela Sîrbu

Foto: Pexels.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Oricum, inca un referendum ar fi cea mai buna solutie. De data asta ar fi in cunostinta de cauza.

  2. Trebuie sa comentez ceva înainte să apară trolii: Emile, X Link și care drac’ mai sunteți: nu ii tine nimeni în UE(de care voi urmează să spuneți că e URSS – deși nu vad de ce va deranjeaza tocmai pe voi, Putin regreta URSS) cu forța: ei se cam răzgândesc..’ntelegeti?! Ei..ei intre ei se ceartă acum, ba să iasă, ba să nu mai iasă! Hai că e simplu de priceput..