UPDATE Zid al coaliției pentru adoptarea amendamentelor propuse de Laura Vicol la Legea avertizorului de integritate / Expertul Radu Nicolae: A fost înfiorător ce s-a întâmplat în Comisie / Ce riscă România?
Potrivit informațiilor g4media.ro, membrii Comisiei Juridice din Camera Deputaților au aprobat aproape integral amendamentele propuse de social-democrata Laura Vicol, la proiectul de lege privind avertizorii de integritate. În ciuda tuturor recomandărilor și avertizărilor venite din partea experților juridici și funcționarilor din Ministerul de Justiție, parlamentarii PSD, PNL, UDMR și cei ai minorităților n-au avut urechi să asculte.
Contactat telefonic de g4media, președintele Asociației pentru Cooperare si Dezvoltare Durabilă, Radu Nicolae, a confirmat de mai bine de o jumătate de oră a părăsit ședința din Comisia Juridică și că ceea ce s-a întâmplat acolo este de neconceput.
„A fost ceva înfiorător. Oamenii n-au conștientizat că aceste amendamente nu sunt bine pregătite. N-au vrut pur și simplu să audă, deși li s-au oferit toate argumentele. Parlamentarii PSD, PNL, UDMR și cei de la Minorități au făcut un zid al coaliției și n-au ascultat nimic”, a relatat Radu Nicolae.
Acesta arată că problema nu se rezumă doar la faptul că amendamentele la proiectul de lege nu au fost pregătite corespunzător, ci și că în forma în care arată acum legea va crea probleme majore României, în raport cu Comisia Europeană, privind implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
„Nici măcar n-au fost suficient de flexibili ca să își dea seama că amendamentele propuse la acest proiect de lege aruncă în aer PNRR. Tot ceea ce era prevăzut în proiectul de lege – texte, articole – a fost agreat cu Comisia Europeană, iar reprezentanții Ministerului de Justiție au repetat acest lucru obsesiv, că-s jaloane din PNRR. Nu au vrut să audă, au votat în bloc”, arată Radu Nicolae.
În forma actuală, proiectul de lege ar urma să fie supus la vot în plenul parlamentului joi, iar dacă va fi adoptat, România riscă pierderi imense, pe de-o parte în privința libertății presei, iar pe de altă parte în privința implementării PNRR.
„Comisia Europeană va putea declanșa o procedură de infringement împotriva României. Vor fi amenzi care se vor plăti din banii noștri”, a avertizat Radu Nicolae, care mai spune că nu înțelege de ce parlamentarii s-au grăbit să voteze aceste amendamente. Potrivit surselor g4media.ro, amendamentele votate au fost propuse de șefa Comisiei Juridice, Laura Vicol.
Un răspuns ar putea fi și faptul că se dorește un blocaj în privința PNRR, dat fiind că unii lideri ai coaliției de guvernare s-au exprimat în repetate rânduri legat de necesitatea „renegocierii” PNRR, la Comisia Europeană.
În forma actuală a legii s-au adus următoarele modificări, arată Radu Nicolae:
- A fost eliminatp prezumția bunei credințe a avertizorului;
- Raportările avertizorilor trebuie distruse obligatoriu după doi ani de zile;
- Avertizorii au dreptul de a divulga public informațiile privind încălcarea legii doar după trei luni de zile și doar dacă au raportat intern în prealabil etc
- Unele amendamente adoptate sunt și ilogice și par a fi greșeli de limbaj, precum excluderea posibilității comunelor de a se asocia pentru a crea mecanisme de raportare interne (astfel, s-ar fi redus mult costurile). De fapt, aceste greșeli au fost intenționate.
- Mecanismul de raportare intern a devenit inaplicabil la nivelul comunelor (localităților mici). Nu poți avea mecanism intern de raportare dacă instituția are 7 angajați, cu tot cu portar.
- A fost eliminată raportarea anonimă.
- Au fost reduse foarte mult amenzile pentru cei care persecută avertizorii.
- S-au mai salvat și câteva lucruri, de exemplu s-a menținut prevederea din legea în vigoare privind obligația invitării presei la ședințele comisiilor de disciplină în care sunt cercetați disciplinar avertizorii.
- S-a prevăzut asistență juridică gratuită pentru avertizori.
Reamintim că amendamentele propuse de președinta Comisiei Juridice din Camera Deputaților, Laura Vicol, la proiectul de lege care transpune o directivă europeană privind avertizorii de integritate golesc legea de conținut. Votarea amendamentelor nu face decât să descurajeze semnalarea actelor de corupție și a încălcărilor de lege.
Laura Vicol a afirmat recent pentru Libertatea că amendamentele nu ar fi fost formulate de ea și că au fost depuse în numele Coaliției de guvernare. „Nu sunt amendamentele mele, ele sunt provenite de la discuțiile din coaliția de guvernare, de la toate partidele. Toată lumea s-a învățat să dea în Vicol, nu e în regulă. Nu pot să răspund acum la întrebări, am vrut doar să clarific, pentru că m-am săturat să fie mereu Vicol cap de tabel”, a declarat deputata PSD.
Amendamentele propuse de Laura Vicol vizează proiectul de lege privind transpunerea directivei europene privind protecția persoanelor care raportează încălcări ale dreptului uniunii(1937/2019). Proiectul de lege a fost adoptat deja de către Senat și a fost dezbătut în Comisia Juridică din Camerei Deputaților, pentru raport. Mâine ar urma să intre în plen.
Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
59 comentarii