Ziua 87 de război. Rusia interzice intrarea în țară a aproape 1000 de americani printre care Biden și Blinken/ Criză umanitară puternică în Kherson/ Rusia anunță că a preluat complet controlul asupra Uzinei Azov
Rusia pretinde că deține controlul uzinei siderurgice: De săptămâni întregi, uzina siderurgică Azovstal a fost ultimul punct de rezistență ucraineană în orașul Mariupol, ocupat de altfel de Rusia.
Vineri, Rusia a afirmat că ultimii luptători ucraineni s-au predat – ceea ce, dacă este adevărat, marchează o victorie militară simbolică pentru Moscova. Ucraina nu a confirmat încă acest lucru.
O rachetă rusească a distrus vineri o clădire culturală din orașul Lozova, în estul țării, rănind șapte persoane, inclusiv un copil de 11 ani. Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a calificat lovitura drept „rău absolut, prostie absolută”.
Un proiect de lege privind ajutorul SUA pentru Ucraina în valoare de 40 de miliarde de dolari, care ar urma să finanțeze ajutorul militar și umanitar, urmează să fie semnat de președintele american Joe Biden, informează CNN.
Se așteaptă ca SUA să mențină 100.000 de soldați staționați în Europa în viitorul apropiat, cu excepția cazului în care Rusia va escalada și va amenința Suedia și Finlanda sau membrii NATO, potrivit mai multor oficiali americani.
Un purtător de cuvânt al Ministerului german al Apărării a confirmat că Germania va livra primele 15 tancuri antiaeriene Gepard Ucrainei în luna iulie. Între timp, Germania a convenit, de asemenea, asupra unui parteneriat în domeniul energiei cu Qatar – un pas cheie pentru a înțărca țara de la aprovizionarea cu energie rusească.
Urmărește principalele evenimente ale zilei de sâmbătă, 21 mai 2022
Ora 21:28 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut sâmbătă miniştrilor apărării din cele peste 40 de ţări care se vor reuni luni la o reuniune virtuală ”Ramstein 2” o decizie pozitivă cu privire la furnizarea către armata ucraineană a unor lansatoare multiple de rachete (MLRS), relatează agenţia EFE.
- ”Facem un apel la toate ţările să furnizeze sisteme MLRS, cu ajutorul cărora Ucraina ar putea prelua iniţiativa şi elibera teritoriul său” ocupat de trupele ruse, a spus Zelenski la Kiev în timpul unei conferinţe de presă comune cu premierul portughez António Costa.
Ora 20:42 Ucraina trebuie să devină un candidat cu drepturi depline pentru a adera la UE, mai degrabă decât să se înscrie în genul de anticameră mai largă a „comunității politice europene” propusă de Franța, a declarat Volodymyr Zelenskiy. „Nu avem nevoie de alternative la candidatura Ucrainei pentru a adera la Uniunea Europeană, nu avem nevoie de astfel de compromisuri”, a declarat președintele ucrainean reporterilor la Kiev, în timpul unei conferințe de presă cu premierul portughez în vizită, António Costa, relatează AFP. La începutul acestei luni, președintele francez, Emmanuel Macron, a sugerat că Ucrainei i-ar putea lua „zeci de ani” pentru a deveni membru cu drepturi depline al UE și că ar trebui să aspire în schimb să se alăture unei „comunități politice europene”, un fel de anticameră a Uniunii Europene.
Ora 20:26 Soţia preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Olena Zelenska, a declarat, într-un interviu acordat alături de soţul său, că este recunoscătoare pentru fiecare oportunitate pe care o are de a petrece timp cu soţul său, ea precizând că în primele luni de război doar au vorbit la telefon.
Ora 20:12 Pe pagina de Twitter a Biroului pentru afaceri externe, Commonwealth și dezvoltare, britanicii anunță că:
- ”Kremlinul face din alimente o armă în războiul său ilegal. Țările din întreaga lume au de suferit din această cauză. Rusia trebuie să pună capăt imediat blocadei porturilor ucrainene, care obstrucționează fluxul de bunuri esențiale”.
Ora 20:00 Peste 20 de copii din Ucraina refugiaţi în Alba au fost invitaţi de administraţia locală din Ciugud să participe, sâmbătă, la o competiţie ciclistă destinată exclusiv celor mici, „Junior Bike Race”, prilej cu care o poliţistă vorbitoare de limba ucraineană a realizat o scurtă lecţie rutieră cu aceştia.
Ora 19:00 Guvernatorul regiunii Luhansk, Serhiy Gaidai, a declarat că Rusia încearcă să distrugă orașul Sievierodonetsk, luptele având loc la periferia orașului, relatează Reuters. „Bombardamentele continuă de dimineața până seara și, de asemenea, pe tot parcursul nopții”, a declarat Gaidai într-o postare video pe aplicația de mesagerie Telegram. În ciuda faptului că au pierdut teren în alte părți în ultimele săptămâni, forțele rusești au avansat pe frontul din Luhansk. Sievierodonetsk și orașul geamăn Lysychansk, de cealaltă parte a râului Siverskiy Donets, formează partea estică a unui buzunar deținut de ucraineni pe care Rusia încearcă să îl cucerească de la jumătatea lunii aprilie, după ce nu a reușit să captureze Kievul.
Ora 18:30 Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskiy, avertizează că doar un progres diplomatic, și nu o victorie militară, ar putea pune capăt războiului Rusiei împotriva țării sale, în timp ce Moscova a întrerupt furnizarea de gaze către Finlanda.
„Sunt lucruri la care se poate ajunge doar la masa negocierilor”, a declarat Zelenskiy, chiar în momentul în care Rusia a afirmat că rachetele sale cu rază lungă de acțiune au distrus un transport de arme occidentale destinate trupelor ucrainene.
Zelenskiy a făcut, de asemenea, apel la mai mult ajutor militar, în timp ce președintele american, Joe Biden, a semnat în mod oficial un pachet de ajutor de 40 de miliarde de dolari pentru efortul de război ucrainean, relatează AFP.
Ora 17:30 Președintele ucrainean, Volodymyr Zelenskiy, s-a întâlnit sâmbătă cu prim-ministrul Portugaliei, António Costa, și a descris întâlnirea ca fiind „importantă și semnificativă”. Pe Telegram, Zelenskiy a declarat că au discutat:
- ”…continuarea asistenței în domeniul apărării, al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, urmărirea penală a criminalilor de război, integrarea europeană și reconstrucția postbelică a Ucrainei. Mulțumesc prietenește Portugaliei pentru sprijinul dumneavoastră!”
Costa a declarat că Portugalia este „fără echivoc” alături de Ucraina și sunt „angajați să ne aprofundăm în continuare sprijinul umanitar, financiar și militar”.
Ora 17:00 Turcia i-ar fi spus vecinului Finlandei, Suedia, că trebuie să acționeze în legătură cu preocupările sale privind organizațiile teroriste și să ridice embargoul asupra exportului de arme după ce s-a opus cererii sale de aderare la NATO, scrie The Guardian. Președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, a stipulat aceste solicitări în timpul unei convorbiri telefonice cu premierul suedez, Magdalena Andersson, sâmbătă, relatează Reuters, citând agenția de știri de stat turcă Anadolu. Finlanda și Suedia au depus miercuri cererea oficială de aderare la NATO, după luni de deliberări în urma invaziei Rusiei în Ucraina. Turcia i-a surprins pe aliații NATO săptămâna trecută, opunându-se aderării lor. Cu toate acestea, liderii occidentali și-au exprimat încrederea că Turcia nu le va bloca aderarea. Ankara susține că ambele țări adăpostesc persoane legate de gruparea militantă Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) și adepți ai lui Fethullah Gülen, despre care Ankara susține că a orchestrat o tentativă de lovitură de stat în 2016.
Ora 16:00 Rusia a interzis sâmbătă intrarea în această ţară pentru un număr de 963 de cetăţeni americani, printre care preşedintele SUA Joe Biden şi secretarul de stat Antony Blinken, în replică la sancţiunile impuse de SUA după agresiunea militară a Rusiei contra Ucrainei, relatează agenţiile Reuters şi EFE.
Ora 15:18 România va trimite în Ucraina 385.000 de măşti chirurgicale, aproape 40.000 de viziere şi 8.150 de combinezoane medicale, în urma unei hotărâri adoptate de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. De asemenea, CNSU a aprobat scoaterea de la rezervele de stat a unor produse alimentare destinate refugiaţilor.
Ora 14:45 Preşedintele american Joe Biden a semnat legea adoptată joi de Congres ce prevede un pachet gigantic de 40 de miliarde de dolari pentru efortul de război al Ucrainei împotriva Rusiei, a anunţat sâmbătă Casa Albă, citată de France Presse şi Reuters.
Ora 14:00 Familia regală britanică oferă găzduire familiilor ucrainene forţate să îşi părăsească ţara din cauza războiului, la fel ca mii de alţi britanici generoşi, susţine publicaţia britanică Daily Express, potrivit DPA.
12.48 Forțele rusești continuă să împiedice oamenii să evacueze regiunea Kherson către teritoriul controlat de Ucraina, a declarat sâmbătă Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, acuzând Rusia de „tactici teroriste”. (Detalii, aici)
10.49: Liz Truss, ministrul de Externe al Marii Britanii spune că NATO ar putea spori sprijinul acordat Republicii Moldova, pe fondul temerilor că este următoarea țintă a Rusiei. Ministrul a dezvăluit că NATO intenționează să trimită armament modern în Republica Moldova pentru a o proteja de amenințarea invaziei Rusiei.
9.44: Compania publică finlandeză a declarat vineri că a fost informată de furnizorul său Gazprom despre întreruperea livrărilor, după refuzul său de a plăti în ruble. Detalii, aici.
7.50: Şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, afirmă că România nu se pregăteşte de război. „Nu avem, în acest moment, niciun indicator, nicio intenţie a Federaţiei Ruse de a ataca un stat NATO”, susţine generalul
7.40: Cel puţin opt persoane, printre care un copil, au fost rănite într-o lovitură cu rachete ruse asupra unui centru cultural recent reconstruit la Lozova, în estul Ucrainei, au declarat vineri responsabili ucraineni. Mai multe informații, aici.
7.28: Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a îndemnat statele partenere să semneze un acord şi să creeze un mecanism prin care bunurile şi fondurile ruseşti aflate sub jurisdicţia lor să poată fi confiscate pentru a fi folosite la oferirea de compensaţii celor afectaţi de război. (Citește aici)
7.20: Rusia a afirmat vineri că trupele sale au „eliberat complet” uzina siderurgică Azovstal, asediată în orașul portuar Mariupol din sudul Ucrainei.
Într-o declarație, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, generalul-maior Igor Konașenkov, a declarat că „ultimul grup de 531 de militanți s-a predat”, referindu-se la luptătorii ucraineni care, timp de mai multe săptămâni, au opus rezistență asaltului rusesc asupra uzinei. (Citește aici)
De ce importantă capturarea Mariupolului de către Rusia.
Sursa foto: Andrey BORODULIN / AFP
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
15 comentarii