G4Media.ro

Ziua în care PNL și PSD urmează să ia marile decizii: Comasarea…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Ziua în care PNL și PSD urmează să ia marile decizii: Comasarea alegerilor, candidaturile la prezidențiale și la Primăria București

Cele două partide aflate la guvernare ar urma să decidă joi, la ședința coaliției, dacă vor comasa alegerile locale cu cele europarlamentare (iunie) și un tur al alegerilor prezidențiale cu cele parlamentare, prevăzute la sfârșitul anului. Liderii PSD doresc să tranșeze ambele comasări, în timp ce liderii PNL ar fi dorit să se discute deocamdată doar despre europarlamentare și locale. Ședința are loc joi la ora 15 la sediul Guvernului.

Potrivit informațiilor G4Media.ro, PSD vrea ca Marcel Ciolacu să obțină în urma acestor negocieri varianta maximală: candidat comun la prezidențiale dar din PSD. Pe de altă parte, așa cum dezvăluit G4Media.ro, Marcel Ciolacu ia în calcul și varianta unei candidaturi la primăria Capitalei cu sustinerea PSD și PNL.

În acest scenariu, funcția de candidat la președinție ar urma să-i revină liderului PNL, Nicolae Ciucă. Viitorul acestuia depinde totuși de scorul pe care îl va lua PNL la europarlamenare. Comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare l-ar ajuta, cel puțin teoretic, să evite un scors slab, de sub 20%, care i-ar pune în discuție funcția de lider.

Nu este clar însă dacă liderii și baronii PSD vor accepta ca partidul să renunțe la candidatul pentru Cotroceni atât de ușor, mai ales în contextul în care partidele anti-PSD nu mai sunt coalizate, cum se întâmpla în trecut, ci fărâmițate. În această situație, mai mulți lideri PSD cred că partidul are o șansă reală să câștige competiția prezidențială dacă va prezenta un candidat propriu.

Varianta comasării alegerilor locale cu cele europarlamentare este o mutare care avantajează cele două mari partide. Ele își vor putea mobiliza primarii la vot, care le vor maximiza în acest fel scorul la europarlamentare, unde participarea este de obicei slaba. AUR și USR riscă să fie marii perdanți ai comasarii alegerilor deoarece nu dispun de o armata de primari ca PNL și PSD, nici de filiale locale organizate.

Opoziția critică intenția puterii de a comasa alegerile pe motiv că alegătorii vor fi derutați de suprapunerea temelor de campanie electorală și susțin că este o  măsură anti-democratică.

De ce a luat în calcul Marcel Ciolacu varianta candidaturii la Primăria Capitalei? Potrivit intrpretării unor liberali, Ciolacu mizează pe faptul că este greu să piardă dacă va fi suținut de ambele partide. Apoi, mandatul ar urma să-l preia abia pe data de 1 octombrie, timp în care va putea rămâne în funcția de premier.

Din poziția de primar ales, se va putea decide ulterior dacă va candida la prezidențiale sau nu, cred liberalii consultați de G4Media.ro.

În plus, chiar dacă va candida și va pierde cursa pentru Cotroceni, tot va rămâne primarul Bucureștiului. Suplimentar, liberalii mai cred că liderul PSD ar pregăti o reformă administrativă în urma căreia să fie transferate masiv de la sectoare buget și atribuții către primăria Capitalei, astfel încât funcția de primar general va fi mai puternică decât este azi.

Context

Întrebat săptămâna trecută la Antena 3 dacă va candidat la alegerile prezidențiale, Ciucă a răspuns: ”în momentul de față, împreună cu Partidul Național Liberal, împreună cu activul de partid, vom decide și acest demers, de la care, pentru că m-ați întrebat direct, vă răspund la fel de direct nu mă dau înapoi”.

PNL a anunțat, săptămâna trecută, că i-a retras sprijinul politic lui Nicușor Dan pentru încă un mandat la primăria Capitalei. Nicușor Dan este susținut de Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP (Eugen Tomac) și Forța Dreptei (Ludovic Orban).

Liderul PNL București, Sebastian Burduja, a declarat că partidul va avea propriul candidat. Numele acestuia nu a fost comunicat.

Pe de altă parte, Gabriela Firea a cerut insistent să fie anunțată oficial candidatul PSD la Primăria Capitalei, însă Marcel Ciolacu a evitat să facă un anunț clar.

Președinta PSD București a precizat că este deschisă să participe la alegeri preliminare în partid şi să fie făcute şi sondaje, pentru că, după informaţiile ei, ocupă acum locul întâi în preferinţele bucureştenilor şi ar fi o lipsă de respect faţă de cetăţeni să nu încerce măcar să fie ”candidat la candidatură”.

De notat că Marcel Ciolacu a participat constant la diferite evenimente în Capitală organizate de primarii de la sectorul 3 sau sectorul 4. Un alt nume care și-a dorit să candideze la primăria Capitalei cu susținere PSD este Robert Negoiță, primarul Sectorului 3.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Oamenii sunt diferiţi şi dacă nu aţi înţeles asta vă explicăm noi.
    ………
    – Există omul lanţ, care este fără personalitate şi care are nevoie să se lege de cineva şi să îi se arate calea.
    – Există omul doar veriga lanţului, care de la atâta personalitate nu are nevoie să îi arate alţii calea că şi-o aleg ei singuri.
    – Există omul legat în lanţ dar care se visează verigă, care este tare instabil că nu este hotărât dacă are personalitate sau nu.
    – Există omul care vrea să tragă lanţul, care a fost odată în lanţ dar prin circumstanţe favorabile a scăpat din el şi deodată se visează veriga măgar.
    – Există omul pasăre, CIPcirip-CIPcirip cu mintea zburătoare.
    – Există omul popândău, tare fricoşi să nu le invadeze cineva găurile de la bârlog.
    – Există omul struţ, încă şef nu am văzut să nu stea înţepat cu câte unul acolo îndesat.
    – Există omul şerif, are un glonţ deja pregătit ca să fie transformat în martir şi numele lui de cod întotdeauna a fost Căcărău şi din acest motiv şeriful actual de la DNA se bâţâie aşa zilele astea fiindcă este evident că pare că începe să se prindă şi el.
    – Există omul învăţat, neînţeles de nimenea.
    – Există omul harnic, bun să îl foloseşti dar niciodată primit la masa cu ciolan să îl serveşti.
    – Există omul cinstit, prea periculos pentru politică.
    – Există omul postac, dacă nu este iraţional sigur umblă după cineva să îl facă să pună botul morfologic ca să confirme că exact la punctul „Z” la gâdilat.🙄
    – Există omul ventriloc, care ştie să posteze pe mintea tuturor de tot netul este surescitat când se porneşte pe punctat.🙂
    – Există omul TV, numai de filme cu trucaje se ţine.
    – Există omul Paralelilogici, Einstein era geniu mic că se pricepea numai la un anumit domeniu faţă de geniile astea care se pricep mai bine decât toată lumea la toate domeniile.
    – Există omul PSD-ist, lanţ mai frumos şi aurit nu o să găsiţi.
    – Există omul PNL-ist, lanţ ruginit că e doar poleit.
    – Există omul invizibil, ei sunt stăpânii lanţurilor şi le leagă şi le dezleagă cum e vrerea lor.
    – Există omul om, nu are nici o legătură cu cel popândău.
    ………
    După cum aţi observat există o mare varietate de oameni, problema este că este mai uşor să controlezi un lanţ decât o sumedenie de verigi nelegate între ele, motiv care face ca propaganda să nu funcţioneze la fel asupra unu lanţ ca asupra unor sumedenii de verigi de ajungi să te bâţâi fără sens şi să nu înţelegi că dacă fugi după mai mulţi iepuri ajungi să nu prinzi niciunul şi nu faci decât să te încurci în propriul lanţ cu şanse mari să îl transformi în laţ.

  2. Eu zic să le dăm România și gata, oricum e aproape confiscata.
    Astfel, vom avea mai mult timp de vacanțe și de cheltuit banii la mall, de răsfățat copiii cu ultimele gadgeturi si haine de designer ca la școala să nu para mai săraci decât ceilalți.
    Și bineînțeles să ținem TV pe digi 24 ca emite o ambianta plăcută albastră și ne relaxează informându-ne corect despre cat de bine merge tara și ce liniște este de când nu mai există cazuri de corupție.
    Si desigur, sa ne comportam ca și cum altcineva ne plătește taxele mereu mărite și să discutăm doar despre vacanțele în țările calde ce aduc multe like invidioase de la neamuri pe Instagram!

    • Nu uitam, nu uitam Rares Bogdan acest nimeni maruntel, PNL a adus ciuma rosie la putere. Si avem rabdare sa ne vina bine. Voi ati uitat de Revolutie, noi nu.

  3. Sunt decizii de mare importanță pe spectrul electoral pentru pentru partidele cu structurile teritoriale cele mai mari și implicit pentru țară și de aceea e bine să așteptăm să vedem ce se va decide și apoi să comentăm.

    • „să vedem ce se va decide”

      Urmeaza 5 randuri de alegeri prin care votantii se alege primarii, parlamentul si presedintele. Prin vot, nu prin „ce se va decide la marea imparteala PSD-PNL”.

      PSD si PNL pot sa decida ce vor ei. Daca votantii nu sunt de acord, toate deciziile astea sunt apa de ploaie.

  4. tragand o linie pe diagonala, USL 2.0 urmeaza sa decida in ce fel va surubari la procedurile democratice electorale cu scopul de a-si pastra sau extinde puterea si accesul la resurse.

    • Faptul că pretind că o fac pentru noi, este o mare păcăleală, pentru ei. Practic, tot ce vor reuși, va fi să coalizeze electoratul împotriva lor. Dacă în campanie vor mima opoziție, vor fi de un ridicol greu de explicat și dacă aleg să lovească în usr… ghinion, doar vor mobiliza și mai mult electoratul să iasă la vot împotriva lor.

    • 🥕🥕🥕🥕… vă gâdilă?

    • Să zic și de Robot… când corabia se scufundă, să ai un robot pe post de colac de salvare…este absolut genial!

  5. Eu sunt uimit cum de accepta președintele, locțiitor-ul, operatorul, membrii/ reprezentanții partidelor din sectiile de votare sa fie platiti „cu ziua” si nu cu ora – asa cum ar fi normal.

    • 🙂 continui sa fii relevant

  6. Ziua in care PSD si PNL decid cum isi impart tara pentru urmatorii 4-5 ani: care ce judet ia, care ce oras ia, care ce sector din Bucuresti, cine ia functia de prim-ministru, cine o sa fie presedinte.

    Toate targuielile astea par sa considere alegerile aproape inutile. „Noi am cucerit tara, nu mai aveti ce ne face, avem majoritate absoluta si asa o sa avem si dupa vot. Votul nici nu mai conteaza.”

    Bine, mai vedem.