G4Media.ro

Ziua Jinei, în week-end, în Muzeul Astra din Sibiu / Brânză, bulz,…

Sursa foto: Facebook / Muzeul ASTRA

Ziua Jinei, în week-end, în Muzeul Astra din Sibiu / Brânză, bulz, cojoace, bitusi, ţoale, săcătee, hurdoaie de bătut untul și putinee

Vizitatorii celui mai mare muzeu în aer liber din România, cel din Pădurea Dumbrava Sibiului, se pot bucura duminică de muzică şi gastronomie specifică comunei Jina din judeţ, vedeta fiind cunoscuta brânză de Sibiu, anunță Muzeul Astra într-un comunicat de presă.

La Târgul de ţară din Muzeul în aer liber din Sibiu, vizitatorii pot întâlni duminică, între orele 10.00 şi 16.00, oieri, dar şi artişti locali din Jina.

„Ediţiile Târgului comunităţilor rurale, prin care sunt promovate comunele Judeţului Sibiu, continuă cu una dedicată comunei Jina, o comună de frunte a Mărginimii Sibiului, al cărei specific tradiţional ocupaţional a fost păstoritul. Cu acest prilej, reprezentanţii comunităţii ne vor introduce în mai multe sfere ale vieţii tradiţionale moştenite de la bătrânii jinari. La scena de la târgul de ţară din Muzeul în aer liber vă fi amenajat un decor cu obiecte etnografice din viaţa pastorală: cojoace, bitusi, ţoale, săcătee, hurdoaie de bătut untul, putinee, vom cunoaşte universul material al colibelor şi al stânilor de odinioară. Vor fi prezenţi 30 de reprezentanţi ai comunităţii din Jina, gospodine, oieri s.a., care vor organiza aici ateliere gastronomice şi meşteşugăreşti specifice acestei comune din Mărginimea Sibiului”, se precizează în comunicatul de presă al organizatorilor.

”În ambianţa versurilor poeziilor populare ale Mariei Sterp, vom avea parte şi de ateliere meşteşugăreşti: femeile vor lucra în şezătoare, vor îndruga şi vor toarce lâna, o resursă care era valorificată cu multă pricepere pentru a face tot felul de articole ce ţineau de cald omului sau ajutau la transportarea bucatelor, a brânzei sau a mieilor.

Bărbaţii nu se vor lăsa nici ei mai prejos, ei vor bate coasa şi vor rândui iarba din jurul Târgului de ţară, iar pe scaunul de tras sita, ne vor demonstra cum din butucul de molid se pot face site care acopereau înainte casele şi multele colibe şi stâni din munţi.

La amiază, pe când bucatele se vor apropia de a fi gata de servit, fluieraşii, în frunte cu Iliuţă de la Jina, ne vor încânta cu sunetele atât de potrivite vârfurilor de munţi, cântând parcă frumuseţea naturii şi apropierea de Dumnezeu. Programul artistic va fi continuat de sunetele ritmate ale Fanfarei Mioriţa din Jina”, a declarat muzeograful Mihaela Gherghel.

Vizitatorii vor putea astfel să guste şi să achiziţioneze produse lactate, brânză de burduf, telemea, pâine şi cozonac, produse apicole, gemuri, dulceţuri şi siropuri din fructe de pădure. Pentru a atrage din nou atenţia asupra importanţei folosirii săcoşilor de pânză, aşa cum la sat se folosea traista ţesută, marcă identitară a fiecărui sat, unul dintre participanţii la eveniment va primi în dar un săcăteu/ o traistă cu bucate tradiţionale specifice comunei Jina.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. În concluzie sărbătoarea este despre umplut stomacul.