G4Media.ro

Ziua mondială de luptă împotriva SIDA: Organizația Mondială a Sănătății face apel…

Sursa foto: Pixabay

Ziua mondială de luptă împotriva SIDA: Organizația Mondială a Sănătății face apel la liderii și cetățenii lumii să acționeze pentru a reduce inegalitățile în accesul la tratament

La 1 decembrie, de Ziua mondială de luptă împotriva SIDA 2022, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) face apel la liderii și cetățenii lumii să recunoască și să abordeze cu îndrăzneală inegalitățile care frânează progresul în atingerea obiectivului global de eradicare a SIDA până în 2030, potrivit unui comunicat al organizației.

OMS se alătură partenerilor globali și comunităților pentru a marca Ziua mondială de luptă împotriva SIDA 2022 sub tema „Egalizați” – un mesaj care subliniază necesitatea de a se asigura că serviciile esențiale de combatere a HIV ajung la cei care sunt cei mai expuși la risc și au cele mai mari nevoi, în special la copiii care trăiesc cu HIV, la populațiile-cheie pentru HIV și la partenerii lor.

„Cu ajutorul solidarității globale și al unui leadership îndrăzneț, ne putem asigura că toată lumea primește îngrijirea de care are nevoie”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS. „Ziua mondială de luptă împotriva SIDA este o ocazie de a reafirma și de a ne concentra din nou asupra angajamentului nostru comun de a pune capăt SIDA ca amenințare la adresa sănătății publice până în 2030.”

HIV rămâne o problemă majoră de sănătate publică ce afectează milioane de oameni din întreaga lume.

Din cele 38 de milioane de persoane care trăiesc cu HIV, în prezent 5,9 milioane de persoane care știu că sunt infectate cu HIV nu primesc tratament. Alte 4 milioane de persoane care trăiesc cu HIV nu au fost încă diagnosticate.

În timp ce 76% dintre adulți, în general, primeau tratamentul antiretroviral care îi ajută să ducă o viață normală și sănătoasă, doar 52% dintre copiii care trăiesc cu HIV aveau acces la acest tratament la nivel global în 2021.

70% din noile infecții cu HIV se înregistrează în rândul persoanelor marginalizate și adesea criminalizate.

În timp ce transmiterea a scăzut în general în Africa, în ultimii 10 ani nu s-a înregistrat o scădere semnificativă în rândul bărbaților care fac sex cu bărbați – un grup de populație cheie.

Suprapunerea epidemiilor de mpox și HIV

Datele disponibile ale OMS arată că, printre persoanele confirmate ca având mpox, un număr mare – 52% – erau persoane care trăiesc cu HIV. Datele globale raportate la OMS sugerează că persoanele care trăiesc cu mpox și care au HIV netratat par să fie expuse unui risc de îmbolnăvire mai grav decât persoanele fără HIV.

Răspunsul actual la mpox arată că transmiterea poate evolua rapid în rețelele sexuale și în cadrul populațiilor marginalizate. Dar ea poate fi, de asemenea, prevenită prin răspunsuri conduse de comunitate și atitudini deschise pentru a aborda stigmatizarea, iar sănătatea și bunăstarea pot fi îmbunătățite și viețile pot fi salvate.

Oferirea de servicii pentru populațiile-cheie de HIV

Cu ocazia acestei Zile mondiale de luptă împotriva SIDA, OMS recomandă o concentrare reînnoită pentru a pune în aplicare orientările OMS din 2022 pentru a răspunde nevoilor de sănătate legate de HIV și conexe ale populațiilor-cheie și ale copiilor.

„Nu trebuie să li se refuze oamenilor serviciile pentru HIV, indiferent cine sunt sau unde locuiesc, dacă vrem să obținem sănătate pentru toți”, a declarat Dr. Meg Doherty, directorul OMS pentru programele HIV, hepatită și ITS.

„Pentru a pune capăt SIDA, trebuie să punem capăt noilor infecții în rândul copiilor, să punem capăt lipsei de acces la tratament pentru aceștia și să punem capăt cât mai curând posibil barierelor structurale și stigmatizării și discriminării față de populațiile cheie din fiecare țară.”

Având în vedere că au mai rămas doar opt ani până la atingerea obiectivului din 2030 de a pune capăt SIDA ca amenințare globală la adresa sănătății, OMS face apel la solidaritate la nivel mondial și la o conducere îndrăzneață din partea tuturor sectoarelor pentru a ne asigura că ne întoarcem pe drumul cel bun pentru a pune capăt SIDA și, odată cu aceasta, să punem capăt noilor sindemii, cum ar fi recenta epidemie globală de mpox.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...