G4Media.ro

Ziua pensionării forțate a lui Tăriceanu. Câștigătorii și perdanții zilei în care…

Ziua pensionării forțate a lui Tăriceanu. Câștigătorii și perdanții zilei în care ”vegetarienii” au intrat în postul negru

Refuzul PSD de a ceda la șantaj și manevra lui Ponta cu scoaterea din joben a lui Mircea Diaconu l-au convins pe Tăriceanu că singura ieșire cu aparență de onorabilitate e declanșarea crizei guvernamentale. Fețele livide ale lui Dăncilă și Tăriceanu de luni seară, dar și bucuria aproape nedisimulată a lui Ponta, redevenit jucător, dau câteva indicii despre modul în care scena politică se reface în aceste zile.

  • Principalele efecte ale mișcării de trupe de azi:

Călin Popescu Tăriceanu se apropie de finalul carierei politice. Candidatura la prezidențiale, care trebuia să fie apogeul a aproape 25 de ani de combinații politice, s-a transformat într-un coșmar. După trei ani de slugărit la Dragnea și la Dăncilă, o ratare rușinoasă a pragului electoral și un șantaj politic ineficient la PSD, Tăriceanu a cedat în sfârșit la presiunile vocilor raționale din partid și a ieșit de la guvernare. Șeful ALDE speră, probabil, într-o mână de ajutor din partea lui Victor Ponta la alegerile din 2020 pentru un ultim mandat de parlamentar, dar e greu de crezut că greii din Pro România vor înghiți așa ceva.

Victor Ponta e marele câștigător al zilei. Pentru moment. Încă din 27 mai a înțeles că a venit momentul să dea atacul la PSD și ALDE pentru a-și reclădi statura de principal politician pe centru-stânga. A simțit perfect slăbiciunile și tensiunile din PSD și ALDE și le-a alimentat permanent. Tăriceanu i-a picat în plasă, crezând că așa va șantaja mai ușor PSD. De fapt, jocul era controlat de Ponta, principalul magnet pentru ambele partide, deși se află – paradoxal – în opoziție.

Șeful Pro România a reușit să dezbine coaliția și să provoace criza care acum îi dă lui posibilitatea să joace. PSD se clatină serios, Dăncilă pare tot mai mult o glumă de candidat. De Tăriceanu a scăpat definitiv prin manevra Diaconu, iar majoritatea parlamentarilor ALDE ar trece și mâine la Pro România dacă ar fi primiți. De fapt, Ponta își pregătește de pe-acum candidatura la prezidențialele și parlamentarele din 2024, când vrea să revină călare pe principalul partid de stânga. E visul lui din secunda în care Liviu Dragnea l-a dat afară din partid.

Un singur risc pentru Ponta: dacă Diaconu ia mai puțin la prezidențiale decât a luat partidul la europarlamentare, falanga de conjunctură Mihai Tudose – Daniel Constantin are cuțitele pregătite.

PSD și Viorica Dăncilă au început numărătoarea inversă. Partidul sfidează logica politică ce impunea intrarea rapidă în opoziție după catastrofa de la europarlamentare, iar prețul e slăbirea accelerată. În plus, un candidat de paie condus de păpușari precum Ică Voinea și Cristian Burci demoralizează suplimentar baza partidului. Cu un candidat precum Diaconu aruncat în joc de Ponta, care va rupe din electoratul PSD, Dăncilă are emoții reale pentru intrarea în turul 2.

Președintele Iohannis are sentimente amestecate. Pe de o parte, a scăpat de contracandidatul Tăriceanu, care putea fi un concurent redutabil grație capacității de a păcăli și a atrage unii votanți liberali. Pe de altă parte, slăbirea lui Dăncilă de către Mircea Diaconu îi ușurează lui Dan Barna misiunea de a intra în turul doi. Or, în acest moment, Dan Barna e principala bătaie de cap a lui Iohannis.

Președintele mai are o problemă acum. Atacul PNL la guvernul Dăncilă trebuie să înceapă rapid dacă liberalii nu vor să fie acuzați de înțelegeri subterane, așa cum au început deja să spună atât unii lideri USR PLUS, dar și Victor Ponta. Or, cu cât atacul e mai rapid și mai eficient, cu atât guvernul va pica mai rapid, iar Iohannis va trebui să propună un nou premier cu o nouă majoritate.

De altfel, la Cotroceni se fac deja scenarii pentru un viitor guvern în diferite formule politice. Nici una nu e însă favorabilă lui Iohannis înaintea alegerilor prezidențiale. Pe de o parte, o eventuală intrare a PNL la guvernare înseamnă că liberalii – și Iohannis însuși – vor începe să deconteze catastrofa lăsată în urmă de PSD. Pe de altă parte, desemnarea unui alt premier PSD sau din zona de stânga îl va arunca pe președinte în gura propriului public. A treia opțiune, amânarea căderii guvernului Dăncilă, ar fi și ea decontată politic tot de liberali. O dilemă politică provocată tot de ieșirea de la guvernare a ”vegetarienilor” lui Tăriceanu.

Dan Barna și Alianța USR PLUS își joacă în continuare credibil rolul de partid anti-sistem și speră să capitalizeze falimentul coaliției PSD-ALDE. Eliminarea lui Tăriceanu și slăbirea lui Dăncilă fac mai probabilă intrarea lui Barna în turul doi. Problema lor e similară însă cu cea a tandemului Iohannis – PNL: cât se mai pot ascunde de guvernare dacă guvernul Dăncilă pică? E relevantă reacția rapidă a lui Dan Barna după anunțul ALDE: a vorbit de anticipate (imposibile), de demisia lui Dăncilă (imposibilă), de pierderea votului de încredere (o procedură complicată), dar nimic despre moțiunea de cenzură. Ezitările perpetue față de intrarea la guvernare ar putea avea un cost în ochii unui electorat dinamic, sătul de stilul abuziv al coaliției PSD-ALDE.

  • Schimbările pe scena politică vor fi însă mult mai ample. Vor exista efecte și la Bruxelles, în procedura desemnării candidatului pentru postul de comisar european. Pentru că nu întâmplător Ramona Mănescu a ales să-și trădeze partidul și să rămână în guvern: ambiția sa e postul de comisar pe Energie. La fel cum comisar vrea să fie și Gabriela Zoană, o prezență agresivă care îi face pe Rovana Plumb și Dan Nica să pară frecventabili.

Citește și

Filmul ieșirii ALDE de la guvernare. Ziua care a schimbat scena politică înainte de alegerile prezidențiale

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

64 comentarii

  1. Chiar nu-mi mai pasa, oricine ar castiga, tara asta e praf si poporul e praf.

    Cu oameni egoisti si rai, etern dispusi sa se tradeze reciproc, nu se poate construi o tara.

    Problema incepe de la popor si nu exista solutii.

    • Multora le e dificil sa înțeleagă lucrul asta, deși e clar ca lumina zilei. Compromisuri peste compromisuri, jocuri de culise, aparențe ptr digestia mai ușoară a înțelegerilor dintre ei (indiferent de partid) și cu scopul de a calma populația, tot așa. Și asa realizezi ca usl nu a fost o conjunctură, ci o reflexie perfectă a naturii politicianului român.

    • complet fals. poporul e bun dar a fost sclavagit. pana sa faca ochi ies doar lichelele in fatza. pestele de la cap se impute.

    • @asd.asd: comparația cu peștele nu e bună în cazul ăsta pentru că în cazul peștelui coada nu își alege capul. Dar în cazul unui grup de oameni (asociația de proprietari de la scara B, cei 40 de hoți, laureații premiului Nobel pentru chimie sau un popor) membrii grupului respectiv niciodată nu vor alege un șef în afara intereselor lor imediate. Hoții nu vor alege un om cinstit, chimiștii nu vor alege pe unul care a cîștigat Nobel-ul pentru literatură, românii nu vor alege pe unul care nu e după chipul și asemănarea lor. Iar dacă „poporul e bun dar a fost sclavagit” e numai și numai vina lui.

    • Spre deosebire de autor eu sint de parere ca USR n-are o problema cu majoritatea propriului electorat, care nu e electoratul psd si intelege de ce nu se poate intra la guvernare acum.
      Capetele infierbintate (si cam seci) n-au decit sa vrea, cit timp nu se poate schimba majoritatea in parlament (anticipatele sint o iluzie, parlamentul trebuie sa respinga de doua ori propunerile de prim-ministru, sigur ca da si marmota …) intrerea la guvernare e o prostie, nici o legatura cu frica, lasitatea sau alte asemenea.

    • pai cine sa intre la guvernare cand pesedeu si alde tocmaoi au marit in mod iresponsabil pensiile?
      eu as lasa tot pesedeu’ sa guverneze pana ajunge sa le taie la loc.

  2. De la europarlamentare incoace se rostogoleste prostia asta cu USR care trebuie sa intre la guvernare. Nu, nici USR nici PNL nu trebuie sa intre la guvernare intrucat nu sunt legitimati de o majoritate parlamentara. Daca s-ar organiza alegeri anticipate (care, apropo, de ce spuneti ca sunt imposibile? Daca o majoritate parlamentara respinge cele 3 propuneri de premier care pot fi si Dani Mocanu toate 3 atunci putem ajunge lejer la anticipate) si s-ar forma o majoritate parlamentara in jurul PNL si USRPLUS atunci ar avea o logica intrarea la guvernare.

    In situatia de fata este absolut logic ca atat partidele de opozitie (USR si PNL) cat si simpatizantii lor (numarandu-ma si pe mine printre ei) nu doresc nici in ruptul capului repetarea scenariului 2015-2016 cu guvernul tehnocrat decontatorul de serviciu. Nu se va pierde niciun capital politic de pe urma neintrarii la guvernare. Este o aberatie.

    • Este și părerea mea. Nu trebuie sa guvernezi cu 9-10% în parlament. Lumea înțelege asta, nu e chiar așa proastă.

    • Total de acord!

    • Correct! Domnu Pantazi greseste…electoratul USR nu e prost…dinamic Dar nu prost…pricepem ca in parlament nu avem decat 8% si nu vrem compromisuri. Anticipatele nu sunt imposibile.

    • Președintele este singurul care poate declanșa anticipate, însă conform Constituției nu o poate face în ultimele 6 luni de mandat. De aceea nu sunt posibile acum, Iar Dan Barna a spus asta imediat după europarlamentare. Ele devin posibile doar după „ungerea” noului președinte.

    • La a treia propunere parlamentarii ar vota și o girafă, de teama anticipatelor. Anticipatele sunt o opțiune puțin probabilă.

      Altfel nu vreau ca USR și PNL să între la guvernare fără să aibă majoritate. Am mai văzut scenariul ăsta și a ieșit prost. Cum am rezistat atâția ani cu PSD cred că mai putem să rezistăm până la parlamentare ca să scăpăm definitiv de ei.

    • tehnic alegeri anticipate sunt imposibile din cauza constitutiei si a alegerilor pentru presedinte, sunt prea apropiate …
      poate cu un pact la nivel de parlament, presedinte, CCR pentru a scoate tara din impas politic

    • Eu unul m-as cam feri sa-l propun pe Dani Mocanu pentru functia de Premier in ideea ca va fi respins de 3 ori. La cum ”ragaie” manelele la fiecare colt de strada, nu m-as mira prea tare sa-l vad votat si astfel tarisoara sa ”alunece” catre un regim de genul ”sa moara dusmanii mei…”

    • Domnul Pantazi, la fel ca multi alti „analisti” de carton, o tot mesteca pe asta cu „imposibiltatea” alegerilor anticipate.

      Este de neinteles (altfel decat printr-o uriasa rea-credinta) de ce toti cei mentionati anterior (intra toti, la gramada, de la Cristoiu la CTP si pantazi sau oricare altul – name it!) imping din greu USR/PLUS sa preia guvernarea in contextul unui pocent de 8% in Parlament!!!

      Sa faca ce? Sa „guverneze” prin ordonante de urgenta? Adica exact cum blameaza acum? Adica sa urle toti dupa aia ca „de ce dom’le dau astia OUG mai ceva decat analfabeta planetei inainte?”… Asta e o solutie pertinenta, analistii lu’ peste prajit?!

      Adica, de ce nu se pot organiza alegeri anticipate? Pentru ca nu vrea cine? Pai sa-i vedem pe aia care nu vor si sa ne explice ei de ce nu vor. Nu va mai chinuiti voi sa explicati de ce e imposibil. Sa ne explice Tariceanu, Ponta, Dancila, Teodorovici, Dragnea „delabulau”… Gadea, Badea… astia sa explice de ce e „imposibil”, nu va mai straduiti voi.

      Uite, eu zic ca sunt perfect posibile anticipatele. Si pe calcule „cu ziua”, si pe Constitutie si pe ce vreti voi. Dar mai ales pe „legitimitate politica”. Asa e CORECT!

    • Si inca una din „poignet” domnu’ Pantazi:

      – eu zic ca Dancila si consultantii ei se pregatesc pentru urmatoarea schema – Dancila se retrage din cursa pentru prezidentiale in favoarea lui Mircea Diaconu. Fix pe ultima „100 metri”. Este singurul lor glontz de argint si, in conditiile date, singurul plan care are cat-de-cat sens. Dancila e o gluma! Pentru un electorat ca al PSD-ului (ala de la sate, din urbanul mic) o femeie sa conduca in casa este pur si simplu o blasfemie. Aia isi bat nevestele de principiu „ca stiu ele pentru ce”. Asta e electoratul. Misoginism este un cuvant prea elevat pentru ei.

      – Mircea Diaconu va fi sustinut din rasputeri de urmatorii: Traiceanu, Ponta, Tudose, PSD-ul la gramada cu vadimii si toti „roamanii verzi” care il urasc pe Johanis doar pentru ca e etnic neamt, Antena 3, Romania TV, si Ghitza din Serbia (nu uitati incercarea din 2014). In felul acesta spera sa obtina cele 5 milioane de voturi sau macar sa-l scoata pe Barna din turul 2. Si au ceva sanse cu scenariul asta. PSD-ul va munci mult mai tare pentru un „independent” ca Diaconu. Seamana oarecum cu scenariul Ucraina „Zelenskiy”.

      – Daca mai doriti, va mai trimit si alte”analize” ca asta…

    • autoR,
      tare mi-e teama ca vei avea dreptate cu schema retragerii Dancilei si sustinerea de fapt de coalitia toxica PSD+ALDE+ProRomania a lui Diaconu, adica revenirea la candidatul unic!

    • Art.89 alin.3 din Constituţia României: Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Preşedintelui României şi nici în timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă.
      Suntem deja în ultimele ( mă rog, pentru votanţii domnului preşedinte sunt ultimele 6 luni înaintea următorilor cinci ani) 6 luni de mandat.
      Partea cu procedura în cazul schimbării componenţei politice a Guvernului , strict din punct de vedere constituţional, are „meritul” de a fi muuuuult mai puţin clară, în sensul în care, în art.85 alin.3 din Constituţia României, se spune cam aşa:
      Dacă prin propunerea de remaniere, se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, Preşedintele României va putea exercita atribuţia prevăzută la alineatul (2)_ respectiv cea de revocare sau de numire a miniştrilor_ numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru.
      Întrebarea care se iveşte: ce se întâmplă dacă premierul nu obţine aprobarea Parlamentului, că textul nu spune nimic în acest sens, ci doar pare să îl împiedice pe preşedinte să îi numească pe cei propuşi ca miniştri.
      Asta, în condiţiile în care, tot potrivit Constituţiei, interimatele la ministere nu pot dura mai mult de 45 de zile.
      Ca să nu mai vorbesc de faptul că, strict juridic vorbind, nici nu prea e vorba, în cazul demisiilor miniştrilor care au avut drept consecinţă schimbarea compoziţiei politice a Guvernului, de o……remaniere, deci nici măcar pe textul acesta nu se pliază perfect situaţia din prezent.
      E evident că trebuie regândită Constituia, pe baza experienţelor practice din ultimii 20-30 de ani, şi propusă o variantă mai suplă şi mai clară, acum 30 de ani era imposibil să se poată prevedea toate situaţiile ipotetice care, însă, iată, au apărut.

  3. Voci rationale la alde? Pai astia sunt nimic daca nu mai sunt la guvernare. Nu mai au nicio valoare, nu mai sunt mufati la bani. Cine ii ia va avea de decontat un cost politic.

    • Mai usor cu pronosticul pentru Barna, e foarte probabil ca Diaconu sa fie in turul 2. El va concentra voturile nemultumitilor, al celor care nu se uita ca voteaza o jigodie. Are mari sanse sa rupa mult din votul psd, plus pro-securist Romania plus adunatura de lepre, delicventi si escroci. Ar putea lua 20, poate chiar 30%. Mi-ar fi o scarba totala sa fie asa, dar cu votacul haznalist orice e posibil.

    • da, diaconu intra si in turul 3 probabil 🙂 :). cum a mai intrat si altadata. rupe din voturi, asa e, dar aia au asa putini votanti ca degeaba rupe.

  4. Dată fiind dezbinarea opoziţiei, nu prea e clar cum va fi exploatată această implozie a puterii, generată de incompetenţă, corupţia cerând cadre care fac cum zice bossul.

    • Soluția ar fi anticipatele, nu înțeleg de ce nu se pune pe masă și acesta varianta. Am înțeles că există ceva prin Constituție, care spune că nu se pot organiza anticipate în ultimile 6 luni de mandat. Daca așa scrie e o timpenie , nu poți interzice – chiar prin Constituție, alegeri. Tu practic știrbești din suveranitatea poporului – baza democrației sunt alegerile nu un text făcut de vreun parlamentar printr-o lege.

  5. Soluția ar fi anticipatele, nu înțeleg de ce nu se pune pe masă și acesta varianta. Am înțeles că există ceva prin Constituție, care spune că nu se pot organiza anticipate în ultimile 6 luni de mandat. Daca așa scrie e o timpenie , nu poți interzice – chiar prin Constituție, alegeri. Tu practic știrbești din suveranitatea poporului – baza democrației sunt alegerile nu un text făcut de vreun parlamentar printr-o lege.

    • Hai că ne-am uitat și prin constituție: nu scrie că nu pot fi alegeri anticipate în ultime 6 luni de mandat președinte, scrie că nu poate fi dizolvat parlamentul. Anticipate se pot face peste 2 luni, iar parlamentul va fi dizolvat după ultimul tur al alegerilor prezidențiale și în aceeași zi pus parlamentul nou, rezultat din alegeri.

    • IATA TEXTUL
      ARTICOLUL 89
      (1) După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.

      (2) În cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singură dată.

      (3) Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Preşedintelui României şi nici în timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă.
      Este evident ca trebuie dizolvat parlamentul si declansate alegeri anticipate.
      Rezulatatul votului popular poate fi pus in aplicare imediat dupa alegerea presedintelui ,asa cum corect a sesizat Gerula . (daca nu stiti ,Gerula a fost fratele lui Decebal , in filmul cu acelasi nume , daca imi aduc bine aminte , un personaj extrem de bine realizat de Ilarion Ciobanu )Doar alegerile anticipate, dau in situatia in care se afla tara legitimitatea cuvenita pentru formarea unui nou guvern (PNL- ALIANTA USR-PLUS)Politicul are obligatia sa declanseze – ANTICIPATELE – . Daca nu o face, cei care se vor opune in mod deschis ,vor ajunge la groapa de gunoi a politiciii romanesti . Cetatenii nu mai agreeaza intelegerile de culise ,aranjamentele subterane . Romania s-a schimbat , puterea de intelegere, atasata cetatenilor, s-a schimbat . Politicul ne este dator noua ,tuturor , sa declanseze Alegeri Anticipate .

    • Nu te supăra, Gerula, e o aberație. Pui carul înaintea boilor. Cum să dispui anticipate în ideea că vei dizolva ulterior parlamentul, având în vedere că pentru a-l dizolva trebuie îndeplinită condiția ca acesta să respingă cel puțin două guverne propuse?! De unde știi că le va respinge?

  6. E o lasitate sa refuzi guvernarea pentru a nu plati oalele sparte de PSD-ALDE-URMR.
    Trebuie explicat poporului ca nu se poate face mare lucru cita vreme e un parlament PSD insa cel putin se ia pusculita tarii din miinile PSD. Finantele tarii trebuie scoase din mina baronilor PSD. Chiar si asa si nu e putin. Risipa facuta de PSD a indatorat tara peste masura.
    Hemoragia financiara spre mafie trebuie stopata. Curajul asta ar putea chiar sa-i propulseze inainte in loc sa plateasca oalele sparte de PSD.

    • Trebuie sa ai o multime de oameni competenti cu care sa inlocuiesti URGENT pesedimea, rudele si curvele (uite cum am ajuns iarasi la PCR pe alta cale!). Trebuie ca imediat sa publici situatia reala a finantelor, inclusiv ce imprumuturi s-au facut, pe ce termene, cu ce dobanzi. Trebuie sa fii pregatit cu masuri imediate de a stapani dezastrul. Trebuie ca toata actuala opozitie sa coopereze, ca nu vor avea singuri destui oameni nici PNL, nici USR, nici PLUS. Trebuie urgent dat OUG pentru alegerea primarilor in doua tururi. Trebuie urgent reformata justitia: scapat de leprele politice din ccr, trebuie scapat de avocatul asa-zis al poporului, trebuie sa dispara cloaca aia de marioare corupte din csm (sclavonea, baltag, alistar @co), trebuie desfiintata siij si cei care au creat-o luati la cercetat pentru apartenenta la grup infractional organizat si complot impotriva statului de drept (nu stiu care este vorbaria exacta si in ce lege se incardeaza). Si ar mai fi multe altele.
      La orice domeniu te gandesti, cloaca infractionala psd-alde a facut prapad.

    • guvernul Ciolos (care a fost tot pe final de perioada de guvernare PSD) a fost „santajat” de PSD, practic PSD a condus din umbra guvernul Ciolos, el doar a putut sa dea doar legi, ordonante care le conveneau, si printre ele au mai scapat niste idei, de integritate, de normalitate pe care dupa ce au venit la guvernare din nou, PSD, le-a eliminat
      lasitate e greu de spus pentru cei de la USR+, care au 8% din parlament si experienta guvernarii Ciolos

      singura formula care o vad posibila si logica un guvern croit de Iohanis, cu prim ministru care ii convine lui , si partidelor majoritare in noua configuratie, si cu ministere date tuturor partidelor, care vor fi ca exercitiu pentru urmatorul guvern legitim dupa urmatoarele alegeri, pentru ca e greu de crezut ca la justitie de exemplu vor trece legi care nu vor fi dupa chipul si asemanrea PSD+ALDE+UDMR + ceilalti din PNL + PMP interesati sa continue hotia

    • GOE .
      Daca se declanseaza alegeri anticipate si in urma votului USR-PLUS si PNL acumuleaza un procent de peste 65% din sufragii ,atunci tot ceea ce ai spus este faptuibil (in timp ,cu accent pe prioritati , ce duc mai departe spre alte decizii ,adica o formula de eliminare a pilelor relatiilor etc , in trepte ) . Se pot atasa si UDMR si MINORITATILE la acest plan (dupa o asumare clara a raspunderii ,pe bucatile de compentente, ce le vor fi acordate ).Asa cum ai spus , este foarte greu sa pui ceva in loc si sa resetezi structuri deja afectate . Nu exista insa alta solutie . Trebuie incet , incet inlocuit totul si pastrati oamenii competenti, care la rindul lor sa fie solicitati in a aduce in sistem alti oameni competenti, neinregimentati politic .Daca cele doua mari forte , deja cunoscute ,vor cistiga alegerile ,cel mai bun lucru la nivel politic este de a coapta doar oameni valorosi , din partidele actuale de opozitie(fara PSD si PRO ROMANIA ) , nu de a face aliante la guvernare. . Oricum Romania are tineri valorosi, vorbitori de limbi straine , IT-isti priceputi si nu numai .Trebuie incercata si aducerea unor tineri de exceptie, in politica romaneasca .

  7. Pentru prezidențialele din 2024 tov. Ponta, pe lângă riscul cu falanga Tudose-Constantin mai este pândit de riscul şantajării cu dosare pe care SRI îl face cu toți politicienii români care se ştiu a fi puțin „curati”.

  8. Deci, mă surprinde ieșirea lui combinăceanu de la guvernare, dar să nu ne grăbim, să nu fie o ieșire de suprafață, iar în subteran, mizeria de ald și, atenție, în schimbul unor foloase, prohoția, să susțină pcr/fsn/psdr/psd pentru a-și păstra guvernarea. Eu nu aș zice hop, având în vedere personajele cu care avem de a face, până nu se trece pârleazul. Atât psd și ald, cât și prohoția, să nu fim naivi, sunt exact același tip de material, aceeași materie primă, zici că ar aparține aceleași mame, cum s-ar spune. Sunt niște indivizi atât de jenanți, jalnici și grotești încât, sincer, eu îi cred capabili de absolut orice mașinațiune, fiind dispuși să-și dea cu barda în cap, astăzi, iar mâine, fără un dram de jenă, să se afișeze braț la braț, ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic. Felicitări pentru articol, unul succint și la obiect, o singură observație aș avea de făcut: singura variantă plauzibilă, la momentul de față, pentru a se putea croi o majoritate serioasă, credibilă și solidă, fără echivoc, sunt alegerile anticipate, altă soluție reală nu există, care să întrunească șanse reale pentru așa ceva. lumea trebuie să priceapă faptul că, alegerile din 26 mai a.c., nu au schimbat structura Parlamentului, acesta funcționând pe baza rezultatelor alegerilor parlamentare din decembrie 2016. În mod normal și mai mult decât logic, dacă ar exista responsabilitate, Parlamentul ar trebui să demisioneze incorpore, pentru că parlamentarii sau partidele ce au călărit și au făcut praf țara în ultimii aproape 3 ani, având în vedere alegerile europarlamentare, precum și opinia publică, tot mai vehementă, nu se mai bucură de credibilitate și nu mai pot invoca legitimitatea, ele fiind apuse de mult. Să spunem, în contextul actual, psdeul bate în retragere, deși nu cred așa ceva, oamenii stau să mai fure tot ce mai este de furat și să-și rezolve problemele personale, guvernarea ar rămâne vacantă, iar în condițiile date PNLul și USR ar dori să intre la guvernare, împreună, pe cifre, adună undeva la 28-29%, după câte îmi spune logica, nu sunt procente suficiente pentru constituirea unei majorități. Și atunci ce este de făcut, fie să ceri insistent alegeri anticipate, cum este normal, fie să accepți să intri la guvernare, să-i iei alături pe UDMR, ald, prohoția etc, să nu poți veni cu politici publice serioase, pentru că viziunea ta este diferită de cea generală, timpul până la alegerile parlamentare este scurt, neputând să produci îmbunătățiri semnificative, și te compromiți, nu din pricina ta, ci din cauza unei echipe mixte, în care, fiecare vine cu propria idee, apărând blocajul inerent. Deci, ultima variantă ar fi un fel de guvern de uniune națională, care nu cred că ar putea face prea multe lucruri, ar putea limita pierderile, care sunt colosale și, efectele lor, fără discuție, se vor vedea ceva mai încolo. Din păcate, textul Constituției a fost croit de niște inepți, de niște indivizi ai lui ilici, care l-au gândit după sufletul lui nea nelu și nu în raport cu interesul țării, nefiind prevăzută posibilitatea dizolvării Parlamentului în situații de criză, cum, fără îndoială, este aceasta. Amintiți-vă, Constituția nu prevede dreptul președintelui de a dizolva Parlamentul în cazul în care acesta a fost suspendat din funcție, iar în urma referendumului, el își păstrează funcția. De fiecare dată, când Parlamentul sau majoritatea constituită, dorește să-și legifereze un interes personal și nu public, iar președintele reacționează negativ, nerezonând la așa ceva, este amenințat cu suspendarea. Este normal? Eu tare cred că nu!

    • Excelente comentarii, @Gerula, @Vlaicu, @Goe, @Ciprian! Subscriu din toată inima. Opoziția ar trebui să ia aminte și să se inspire din argumentele și soluțiile propuse aici. Necazul cel mare este că Opoziția nu e deloc pregătită să se înhame la greu. Nu acum. Un articol excelent pe această temă, aici: http://www.ziare.com/politica/opozitie/opozitia-o-alternativa-sau-alti-pradatori-politici-1574647

    • In mare parte iti dau dreptate . Alegerile anticipate sun solutia ideala . Nu sint insa de acord cu – UN GUVERN DE UNIUNE NATIONALA- Un astfel de guvern, ar legitima tot ceea ce fostul guvern a facut ,asa ceva nu poate fi acceptat . Astept insa in urma acestor ultime evenimente ,ca Presedintele ,PNL , Alianta USR-PLUS, si poate si alte Partide si Organizatii Civice , sa iasa public si sa ceara ,nu doar prin vreo declaratie data cine stie pe unde, ci printr-o actiune poate comuna ,sau un text formulat de Presedentie si semnat de cit mai multa lume ,text adresat Parlamentului Romaniei si supus votului in plen .

    • Deci, ce propui?!!!!!!!!!!

  9. USERISTI luati banii grupului de la MONACO si dati poporului……luati banii de la imbuibacime…….si miliardarii ce ii papuseaza pe Moliceanu si Fonta……mariti salariile si pensiile…..din tara de subsol de clasament IN UE…….unde imbuibacimea e evazionista grav…..

  10. Nu, cine a băgat România în rahat trebuie să plătească. PSD de fiecare dată a dat-o ca la Ploiești când trebuia să plătească facturile pentru ceea ce făceau ei. Și de fiecare dată reveneau la putere. Hai lăsați-mă!

  11. Ce urmeaza? Fie PSD va ramane la guvernare si vor deconta dezastrul, ceea ce e fair, din punctul lor de vedere. Fie vor incerca (si vor reusi) sa scape de leapsa si sa le-o predea altora. In aceasta a doua varianta avem fie anticipate (solutie corecta si unica a actualei crize), fie un guvern al opozitiei, oricare ar fi el.

    In oricare dintre cele doua variante, cu sau fara anticipate, doua lucruri sunt clare:
    1. la guvernare urmeaza ai nostri. Ei sunt out (vor fi).
    2. situatia economica este albastra, chiar bleumarin inchis.

    Intrata la guvernare opozitia trebuie sa se orienteze imediat catre MAI, cel mai vizibil minister si singurul care poate arata imediat, pe loc, ca in tara se schimba ceva. Concomitent, trebuie trecut imediat, in maximum 1 luna la restructurare fundamentala a aparatului guvernamental, central si judetean (agentii judetene, de mediu, garda, ansva, apc, etc, mii si mii de plosnite). Trebuie lucrat cu armele lor, 100% in sens invers. Toate angajarile pe posturile politice trebuie vacantate de a doua zi, fara exceptie. Va asigur ca tara va merge mai bine fara ei. Cu aceasta politica, vor suferi doar ei, iar populatia va aprecia orientarea si va avea numai de castigat.
    Daca se intra pe deficit acut, sunt la indemana suspendarea pensiilor speciale, ca prima instanta. Prin OUG. Tzeapa la politie, janda si secu printre generalii de 45 de ani iesiti la pensie. Daca la guvernare vor veni tot unii cu generalii de care pomeneam in suflet, nu mai este nicio speranta pentru Romania. Lumea e larga, prieteni!

    • astea vor fi posibile doar cu presedinte si prim-ministru usr.
      barna-chichirau.
      nu iohannis, nu ciolos.
      de dancili, ponti, tariceni, orbani, vreau sa uit!

  12. Mircea diaconu va lua din electoratul mai spalat al psd-alde, care era acum spre Dan Barna. Oameni care nu ar fi votat cu Viorica ca e prea penibila, dar nici arsi cu Iohanis. Ar fi ajuns altfel la Barna, din ura fata de Iohanis. Dar acum, iata au o alternativa ok, care e acceptabila pentru ei. Toata treaba asta duce la scaderea sanselor lui Barna. Smart move, mr Ioha

  13. Si totusi…

    Cred ca problema „decontului” poate fi rezolvata cu usurinta de catre un eventual guvern al opozitiei. Cel putin pana la prezidentiale.
    Daca, sa presupunem ca peste o luna vom avea un nou guvern, acesta poate sa-si mentina si chiar sa-si sporeasca numarul de sustinatori prin cateva OUG bine tintite.
    Nu este cazul ca un nou guvern sa se apuce de taiat pensii si de dat afara bugetari, inca de la inceputul mandatului.
    Sunt suficiente cateva OUG bine gandite care sa repare ceea ce se poate repara prin OUG in domeniul justitiei, al administratiei si domeniului fiscal.
    Aceste 3-4-5 sau 7 OUG ar avea suficient impact incat electoratul sa fie convins ca opozitia odata ajunsa la putere se si pune pe treaba, in mod practic, nu doar teoretic.
    Avand in vedere ca absolut toate porcariile facute de PSD prin OUG pot fi remediate tot prin OUG, opozitia ar putea sa puncteze foarte bine in pragul alegerilor prezidentiale, astfel incat sa nu piarda din electorat, ci chiar sa mai convinga din cei nehotarati sa voteze cu PNL, USR si chiar cu celelalte partide (mai putin PSD)
    Din moment ce CCR a aprobat 99% din OUG-urile lui Dragnea, nu vad cum ar putea bloca OUG-urile pe aceleasi teme, date de un nou guvern.

    Fie ca vorbim doar de OUG 114 sau de cateva OUG pe justitie, (de rezolvarea problemei cu alegeri locale in doua tururi, desfiintarea SS-Florea, reincluderea presedintelui in anumite proceduri de numire/destituire a unor inalti demnitari), opozitia ar avea suficient de lucru, fara sa intre ,de la inceput, in problemele care ar putea nemultumi alegatorii.

    Dl Pantazi greseste pt ca subestimeaza prea mult electoratul de dreapta.

    • Ar fi bine să poată repara așa ușor însă nu cred că merge.
      Posibilitatea de a da oug-uri pe justiție e limitată ca urmare a referendumului.
      Pe lângă asta tot aparatul de stat e capușat cu oamenii PSD-ului care vor sabota orice reformă.
      În plus să nu uităm de celebrele televiziuni latrina 3 & co care vor deveni mult mai critice cu guvernul odată ce preferații lor vor fi în opoziție.

    • @Anonim
      Aveti dreptate, insa, cred ca electoratul va fi „indulgent” cu un guvern care va da cateva OUG pt a repara, cu discernamant si buna credinta, ceea ce se mai poate repara in domeniul justitiei.
      In ce priveste administratia capusata, sunt convinsa ca, odata cu schimbarea puterii, acestia isi vor schimba atitudinea si optiunile politice si vor incepe sa danseze pe muzica opozitiei, tocmai pt a-si pastra posturile.
      La urma urmei ei sunt constienti ca asa cum au fost „plantati” pe functii, tot asa pot fi „defrisati”.
      In ce priveste televiziunile, cred ca nu mai prezinta nici pe departe un pericol atat de mare, daca ne gandim la alegerile din 26 Mai.

      Vom vedea.

  14. ”Alo, Columbia University? Sa nu va puna Dracu’ sa risipiti urmatorul premiu Pulitzer pe vreun neica nimeni de prin USA, ca v-ati dat foc la butelie! Iar pentru expresia ”vegetarienii au intrat in post negru” va sfatuiesc sa suplimentati fondul de premiere cu inca vreo 10.000 de coco…”
    PS. O ”radiografie’ de zile mari a situatiei politice. Felicitari…!

  15. va incepe iar cartea cu „victimizarea” PSD, vor plange cat au fost de „ne-lasati” sa-si duca la final planul de guvernare

    foarte important va fi cum se va contracara aceasta retorica

    faptul ca tariceanu a iesit de la ciolan reprezinta niste adevaruri: ciolanul e pe datorie si se adanceste, psd e in degringolada si trage dupa ei pe oricine doar in jos, chiar in haos au ambitii si politica de partid mare

  16. Anticipatele -solutia.
    Boborul sa aleagă.
    Refresh.
    O noua majoritate va da guvernul.
    Repornim Romania.
    Restul sunt poezii.

  17. E o prostie intrare la guvernare fără majoritate in parlament. Devii un sclav al compromisului. Dacă psd nu reușește să își voteze în parlament un nou guvern, iar ceilalți cer anticipate, trebuie dizolvat parlamentul.

    • Fata de situatia creeata, presedintele Iohannis trebuie sa ia atitudine publica si sa ceara Anticipate .

  18. Cu mare atenție și măsuri bine direcționate, se poate prelua guvernarea de către opoziție, până la anticipate. Doar că USR, cei veșnic puri și virgini, nu vor să-și asume responsabilități. Doar e mai ușor să stai pe margine și să bagi de vină.

    • Nu zau?

      Daca Barna vroia la guvernare cu orice pret, voi astia, „sputnikarii” ati fi sarit pe el ca vrea neaparat la ciolan.
      Uite ca nu e asa.
      Barna a spus clar, de luni de zile, ca ei nu vor la guvernare pana cand o noua majoritate Parlamentara nu va fi stabilita dupa alegerile parlamentare.
      Daca Barna sprijina un guvern PNL, fara a avea pretentii de a intra la guvernare, unde e nemultumirea?

    • ca sa guvernezi trebuie sa ai majoritate parlamentara!
      s-au retras celelalte partide din parlament si nu s-a aflat?!

  19. In opinia mea Pro Romania a fost de la bun inceput planul de conservare a electoratului prin recuperarea membrilor utili din PSD si prezentarea unei variante mai spalate de partid social democrat. In timp ce Dragnea&co mergeau inainte pe linia antijustitie, pro romania crestea incet si sigur. Iar planul merge inainte, sub Dancila PSD continua sa acapareze pozitii cheie in stat, cu pretul sacrificarii procentelor electorale. Pe care le recupereaza Pro Romania. Prezidentialele nu sunt de fapt o miza, sustinerea lui Diaconu e doar pentru a asigura victoria lui Iohanis, care e un presedinte preferat. Miza adevarata e ca localele si parlamentarele sa ii prinda pregatiti, cu oameni de baza in toate pozitiile cheie (in special justitie). Pro Romania va absorbi probabil ce va mai ramane prin psd si alde, psd va disparea complet, indezirabilii plus ceva plevusca vor ramane in aer. Dupa aceste etape ar mira pe cineva o alianta Pro-Romania – PNL?
    Ca observatie, Moise Guran afirma ca Dancila ar fi doar un iepuras naiv pentru Diaconu… iepuras da, naoiv nu cred. Cred ca Dancila (sau cei care o dirijeaza) actioneaza in perfecta cunostinta de cauza. Se va gasi probabil un loc eligibil pentru doamna Dancila la parlamentare.

  20. Este complicat, foarte complicat !. Dacă stai strâmb și judeci drept, ce vezi ?. Un psd fetid, în putrefacție avansată, un alde-ctp vegetarian, o pro-ro. egală cu pro.tv., un usl-plus cu foarte multe minusuri, un pmp cârcotaș, un udmr unit și oportunist, un pnl cu un orban neatrăgător, minorități jalnice, etc….Ce să alegi ?. Exclus psd, „pro.tv”, alde, diaconi, foști sau actuali securiști !…Ce mai rămâne ?…Vom vedea, în curând !. Doamne ajută !…

  21. Delirium tremens anti Barna la Realitatea – gusa, hoandra. Nici la a3 sau rtv nu mai auzi asa conspirationisme…

  22. Sa ne amintim ca PSD-ul a castigat zdrobitor in 2016, desi guvernase si in perioada 2012-2015, deoarece am avut guvernarea Ciolos in 2015. Care, tot așa, trebuia să …scoată țara din dezastru etc. Dar guvernul Ciolos a fost prizonierul majoritatii pesediste din parlament, asa ca rezultatul a fost albirea PSD-ului, care a devenit mai uscat și mai parfumat. Și așa au câștigat zdrobitor in 2016.
    Păi asta vrem să se repete acum?!

  23. sunt votant USR PLUS de cand au aparut, i-am sustinut prin alte metode (semnaturi, creare de centru in Diaspora pt noi membri, etc) si cred ca nu e cazul sa intre la guvernare decontand mizeriile psdiste. PSD trebuie lasat sa-si rupa gatul legal, dupa cum spunea si prompterista firea: „prin alegeri am ajuns la guvernare, prin alegeri o sa vina altcineva”. USR PLUS trebuie sa fie FRESH: majoritate parlamentara, guvern full de profesionisti. Nu exista compromis pentru asta, trebuie sa asteptam, sa-i suportam pe astia, dar USR PLUS are nevoie de legitimitate populara ca sa faca reforme.

    • psd si satelitii (pro-contra-ponta, alde, udmr, minoritati) sa-si dea demisia toti din parlament maine, daca nu vor sa guverneze!

  24. Toata ameteala asta politica regizata de pro si alde are un scop „la vedere” si un altul pe care opozitia actuala (mai ales PNL) nici nu ar trebui sa il intuiasca, daca ar fi dupa victorash si tradiceanu…. Nu prezidentialele sunt o miza pt formatiunile celor doi tradatori de cariera, ci alegerile de anul viitor! Acesta este insa momentul prielnic pt ei sa imbrobodeasca PNL in asa masura incat sa preia guvernarea, si sa le plateasca oalele sparte . Asa se explica discursul lui victorash care declara sus si tare pe la toate televiziunile ca el voteaza motiunea de cenzura impotriva dancilei, cot la cot cu opozitia actuala, daca stie de la inceput cine va fi premier, care ii va fi echipa de ministri si programul de guvernare. Ce NU spune duomnul monta este ca vrea sa fie sigur de ce-si propune echipa care vine dupa dancila, ca sa stie cum isi elaboreaza planul de sabotaj, ca doar la el in partid se gasesc destui grei din defunctul p$d, mari specialisti in distrugerea tarii…
    Victor&Calin isi doresc mult o mare halca din lesul pesedist, repede si fara nota de plata . Observ ca lovesc cu sete, si asta e semn ca nu mai dureaza mult pana la final…
    Daca au suficient fler si nu se arunca cu capul inainte catre o guvernare-capcana, El Presidente si PNL-ul au de castigat din momentul asta de (aparenta) deruta .

  25. Opozitia ar trebui sa-si asume guvernarea „scurta’ doar daca are siguranta ca in anul acesta reuseste sainstrumenteze DNA dosare pt hotii din conducerea PSD care au adus tara in halul asta, adica doar daca va fi o administratie justitiara. Altfel, nimeni, nici macar Dumnezeu nu ar putea ca intr-un an de zile (si un pic) sa multumeasca pe romani !
    PS. Deci ?