G4Media.ro

Zona centrală a municipiului Oradea a fost declarată staţiune turistică de interes…

Zona centrală a municipiului Oradea a fost declarată staţiune turistică de interes naţional, o premieră în România

Oradea a devenit primul oraş mare din România care a obţinut statutul de staţiune turistică de interes naţional, pentru zona sa centrală numită Zona Turistică Centrul Istoric – Coridorul Crişul Repede.

„Obţinerea statului de oraş turistic ne confirmă direcţia de dezvoltare pe care mergem de cel puţin zece ani în reabilitarea clădirilor de patrimoniu şi punerea în valoare a resursei geotermale, dar ne creează şi condiţii pentru a accesa finanţări în viitor pe acest domeniu „, a declarat vineri, pentru Agerpres, primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan.

După doi ani de demersuri ale municipalităţii orădene, zona centrală a fost declarată joi, prin Hotărâre de Guvern, staţiune turistică de interes naţional la propunerea Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri. Acest areal cuprinde tot centrul istoric, resursele cu apă geotermală şi malurile Crişului Repede, estimată la 20% din suprafaţa oraşului.

Este o premieră naţională deoarece niciun alt oraş mare din ţară nu are delimitată o zonă de acest gen în interiorul lui şi care să fie declarată staţiune de interes naţional. Există localităţi mai mici care sunt declarate astfel de staţiuni, dar niciun oraş mare nu are o asemenea suprafaţă declarată”, a declarat vineri, pentru Agerpres, directorul Asociaţiei pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune (APTOR), Mihai Jurcă.

Potrivit primarului Ilie Bolojan, obiectivul primăriei este ca industria care se bazează pe turism să se dezvolte în oraş în aşa fel încât acest motor turistic să contribuie mai mult la economia oraşului Oradea.

„Pentru asta ne bazăm pe două componente ale acestei creşteri: una este turismul care se bazează pe partea de patrimoniu local, arhitectură, centru istoric, respectiv pe turismul de tip balnear care se bazează pe resursa de apă geotermală şi pe capacităţile pe care le are oraşul, împreună cu staţiunile Băile Felix şi 1 Mai. Pentru că Oradea are un centru istoric, cu clădiri de patrimoniu valoroase, am acţionat pentru reabilitarea şi pentru punerea în valoare a acestor clădiri”, a precizat primarul.

Practic, din anul 2010, primăria lucrează, printr-un program multianual, la reabilitarea imobilelor de patrimoniu, a Cetăţii Oradea, pentru amenajarea zonei turistice pietonale, dar şi pentru a crea funcţiuni comerciale în aceste clădiri sau spaţii deschise. Pe lângă numeroasele palate puse în valoare, cum ar fi Palatul Vulturul Negru, primarul a amintit că se lucrează la proiecte unice în ţară precum Muzeul Art Nouveau în Casa Darvas-La Roche, aproape finalizat sau Muzeul masoneriei.

Pe partea de geotermalism, obiectivul municipalităţii a fost de a creşte capacităţile oraşului de a livra servicii, precum Aquaparcul Nymphaea, susţinerea dezvoltării de hoteluri, spaţii de cazare, având în lucru, în prezent, un nou aquaparc, proiectul Grădina termală Ioşia.

În opinia lui Mihai Jurcă, înfiinţarea staţiunii în mijlocul oraşului creează premisele pentru zona publică şi cea privată să poată accesa fonduri nerambursabile sau guvernamentale pentru a dezvolta turismul şi va ajuta, mai mult, la promovarea destinaţiei, atât pe plan naţional, cât şi internaţional.

Prin hotărâre de guvern, joi au mai fost declarate staţiuni turistice de interes naţional localităţile Tăşnad (din judeţul Satu Mare), Lacu Sărat (din Brăila) şi Zona Turistică Borlova – Muntele Mic (comuna Turnu Ruieni, din Caraş-Severin). La fel, pentru exploatarea potenţialului turistic au fost atestate ca staţiuni turistice de interes local localităţile Tăuţii Măgherăuş (jud. Maramureş), Vama (jud. Satu Mare), Ocnele Mari (jud. Vâlcea), Peştişani (jud. Gorj), Jucu (jud. Cluj).

În prezent, în România sunt atestate 51 de staţiuni turistice de interes naţional şi 77 de interes local.

Sursa foto: Pixabay

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

13 comentarii

  1. Vreun USR-ist pe aici?
    Un PNL=PSD ceva????
    Sau let me guess, aici e altceva! 🙂

  2. Cu o hartie nu faci din rahat bici. Mult trambitatele reabilitari de cladiri din centrul istoric nu sunt decat niste zugraveli colorate (dar platite la pret de consolidare), in spatele carora cladirile continua sa putrezeasca si sa fie mancate de igrasie. Totul este o butaforie care sa serveasca de decor PR-ului unui primar cu ambitii de politician „la centru”. Titlul de statiune nu face orasul nici mai bun, nici mai accesibil locuitoruilor sai. Titlul este menit sa dea acces primariei la fonduri europene pe axele destinate turimsului, fonduri care vor fi prapadite pe lucrari de mantuiala cu mereu aceleasi firme de partid. Dincolo de piata centrala, cladirile istorice se naruie, PUZ-urile derogatorii se dau intr-o veselie iar dezvoltatorii imobiliari „dezvolta” mii de cotete in zone care cica au nevoie de „densificare”, iar vegetatia e „imbatranita” si trebuie inlocuita cu beton.
    Deci PNL=PSD, doar cu PR-isti mai talentati.

    • Troll fara talent 🙂

    • Sa mori tu agățat de salcii? Proiectele de reabilitare și execuția lor sunt publice, vin-o cu cifre și documente.
      Toate proiectele sunt de reabilitare a a fațadelor, acoperisurilor si tâmplăriei. Dacă e ceva suplimentar găsești chiar în titlul documentului.. Ca unii proprietari nu catadicsit să-și zugrăveasca in apartament nu vina primăriei cee sprijină restul renovarii.

  3. Rodrigo, ori nu locuiești in Oradea, ori ești prost de dai în gropi. Eu zic că ești mai tâmpit decât permite legea.

  4. Multumirile noastre Ungariei milenare pentru aspectul arhitectonic al centrului orasului Oradea (Mare). Cam toate cladrile cu valoare arhitectonica de acolo sunt construite inainte de 1918… In principal in stil secession vienez, un fel de art nouveau. https://ro.wikipedia.org/wiki/Lista_locurilor_%C3%AEn_Oradea
    100 ani de apartenenta la romania nu au reusit sa dea oradei cladiri de asemenea imporranta arhitecturala. pacat! Macar sa avem grija de cele ramase de la ungaria mare. Fac parte din patrimoniul universal.

    • si securitatea de acolo se bucura „eliberarea Oradei”.

    • Multumim la fel pentru grija deosebita a pădurilor seculare rase cu drujba la voi in secuime pentru a trimite lemn de schele la oradea inca de acum 900 de ani!
      Unul BI-Milenar!
      Mai vedeti-va si de lungul nasului caractere strâmbe ce sunteti!

    • @mike32
      Exiata defrisari la fel de mari si in partea alta a muntelui, neamt, bacau, vrancea. La fel si in dambovita si arges. Plus suceava dar aia a fost sub austrieci nu sub unguri.
      Incearca totusi sa nu ai mentalitate de idiot.

    • Staiti linistiti ca si in capitolul asta gresiti. Citeste putin rapoartele GreenPeace-ului sa vezi in ce judete taie cel mai mult lemn ilegal. Si ce nume au acei oameni…

    • @anonim. Scopul comentariu lui tau este sa diseminezi ura intre romani si maghiari. Du-te dracului anonimule, n-avem nevoie de asa ceva.

  5. Eu stiu, tot de la o civilizatie superioară, ca la multumiri se răspunde cu: koszonom szepen (nah, ca n-am diacritice maghiare).
    Cum spuneam, mai relax sa nu plesniti de năduf sau mândrie.

  6. @amice anonim – eu nu te jignesc. Ți-am răspuns cu același tip de logica precum in prima ta postare. sau chiar iti imaginezi ca scrii ironii fine? Nu dragul meu, dai cu bățul în baltă într-un mod extrem de provincial.