G4Media.ro

Zona euro: Deficit comercial record în martie, afectat de prețurile energiei /…

Sursa foto: Wikimedia Commons / Flickr – Adam Baker

Zona euro: Deficit comercial record în martie, afectat de prețurile energiei / Deficitul UE în raport cu Rusia a crescut de patru ori

Balanța comercială a zonei euro a înregistrat un deficit record în martie, potrivit datelor publicate luni de Eurostat, din cauza creșterii prețurilor la energie, transmite agenția Reuters, citată de boursorama.com.

Potrivit biroului de statistică al Uniunii Europene, cele 19 țări care folosesc moneda euro au înregistrat în martie un deficit comercial, în date necorectate cu variațiile sezoniere, de 16,4 miliarde de euro, față de un excedent de 22,5 miliarde în martie 2021.

Deficitul comercial al zonei euro în date ajustate cu variațiile sezoniere sezonier a fost și mai mare în martie, de 17,6 miliarde de euro, un nivel record de când Eurostat calculează aceste statistici, în 1999.

Valoarea importurilor (date neajustate) a crescut în martie cu 35,4% în ritm anualizat, în timp ce valoarea exporturilor a crescut cu numai 14,0%.

O creștere semnificativă a deficitului comercial s-a înregistrat în domeniul energiei, unde vorbim de o triplate a cifrelor, la 128,7 miliarde de euro în perioada ianuarie-martie.

Deficitul comercial al UE cu Rusia, principalul său furnizor de energie, a crescut de peste patru ori, ajungând la 45,2 miliarde de euro în primul trimestru, față de 10,8 miliarde de euro în aceeași perioadă a anului trecut.

Cu Norvegia, un alt mare furnizor de energie, deficitul a fost de 16,9 miliarde de euro în primul trimestru, față de 500 de milioane de euro în urmă cu un an.

În raport cu China, cel mai mare partener comercial al Europei, deficitul aproape s-a dublat, ajungând la 91,9 miliarde de euro în perioada ianuarie-martie, față de 50,3 miliarde de euro în aceeași perioadă din 2021.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. Pana una alta sancțiunile europene impuse Rusiei au fost mai mult auto-sancțiuni: Rusia continua ofensiva in Ucraina si europenii indura inflație de 10-20%, preturi duble la energie, etc.

    • Cât mai e rubla? Cu cât s-a devalorizat? Cu cât au crescut prețurile în Rusia? Propaganda rusă tace mâlc pe subiectele astea.

    • Rubla este la cea mai buna valoare din acest an vs. EURO.

    • Si puterea de cumparare a rusului de rand sigur a „crescut” ca rubla

    • Ma doare la basca de rusul de rand.

    • Cand Putin va vinde tot aurul tarii, atunci va incepe colapsul daca nu reuseste sa se echilibreze din gaze si petrol. Probabil intr-un 1 va termina de vandut tot ce e de vandut

  2. Multe succesuri ,tie si familiei tale!