Zona euro: redresarea economică încetinește puternic în iunie
Redresarea activității din sectorul privat a încetinit puternic în zona euro în luna iunie, activitatea din industria prelucrătoare înregistrând cea mai puternică scădere din ultimele șase luni, potrivit indicatorului PMI Flash publicat vineri de S&P Global și citat de AFP.
Indicele, calculat pe baza sondajelor realizate în rândul companiilor, a scăzut la 50,8, cel mai scăzut nivel din ultimele trei luni, față de 52,2 în luna mai.
Activitatea întreprinderilor continuă să crească, pentru a patra lună consecutiv, dar într-un ritm mult mai lent: o cifră peste 50 indică o creștere a activității, în timp ce o cifră sub 50 reflectă o contracție.
„Performanța slabă a Franței a fost un factor important în scăderea PMI în zona euro”, pe fondul crizei politice din Hexagon, notează Cyrus de la Rubia, economist la Hamburg Commercial Bank (HCOB), partener al S&P Global.
Rezultatele alegerilor europene și dizolvarea surprinzătoare a Adunării Naționale „au dat naștere, foarte probabil, unor îngrijorări puternice în rândul companiilor cu privire la politicile economice ale viitorului guvern și au determinat multe dintre acestea să își suspende comenzile și investițiile” în Franța, a analizat el.
În întreaga zonă euro, indicele care măsoară mai exact producția manufacturieră a scăzut brusc, la 46 de la 49,3 în mai, reflectând o agravare bruscă a declinului activității, pe fondul unei scăderi accelerate a comenzilor noi.
„Prețurile de vânzare, care au scăzut constant în ultimele paisprezece luni, ar putea începe să crească din nou, deoarece costurile producătorilor au crescut pentru prima dată din februarie 2023”, dar, în general, „inflația prețurilor plătite în sectorul privat se află la cel mai scăzut nivel din decembrie 2023”, mai notează de la Rubia.
În iunie, creșterea în zona euro a continuat să fie susținută de sectorul serviciilor, unde activitatea rămâne robustă în pofida unei încetiniri (indice de 52,6, față de 53,2 în mai).
Zona euro a ieșit din recesiune în primul trimestru, cu o creștere trimestrială a PIB-ului de 0,3% în cele 20 de țări care folosesc moneda unică. Acest rezultat a fost obținut în pofida unor performanțe foarte slabe în Germania și Franța și pe fondul unei cereri mondiale slabe.
Se așteaptă ca creșterea economică să rămână moderată: Comisia Europeană preconizează o creștere a PIB-ului de 0,8% pentru 2024 în ansamblul zonei euro, urmată de 1,4% anul viitor.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank