G4Media.ro

Zona euro: Șomajul scade la 6,5% în martie, un nou minim istoric

Zona euro: Șomajul scade la 6,5% în martie, un nou minim istoric

Rata șomajului în zona euro a atins în martie cel mai scăzut nivel din istorie, la 6,5% din populația activă, în scădere cu 0,1 puncte procentuale față de februarie, potrivit datelor publicate miercuri de Eurostat, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.

Indicatorul se află la cel mai scăzut nivel de când biroul european de statistică a început să întocmească seria în aprilie 1998 pentru țările care au adoptat moneda unică.

La nivelul întregii Uniuni Europene, rata șomajului s-a situat la 6% în martie, stabilă pe parcursul unei luni.

Rata șomajului a scăzut brusc în Europa începând cu jumătatea anului 2021, ca urmare a redresării puternice post-Covid, după o recesiune istorică.

În pofida creșterii economice slabe de la sfârșitul anului 2022 și începutul anului 2023, șomajul a continuat să scadă ușor, ceea ce relevă o piață a muncii încă robustă, în pofida războiului din Ucraina și a inflației în creștere.

Cu toate acestea, dificultățile de recrutare ar putea duce la creșteri salariale, exacerbând și mai mult creșterea prețurilor.

Inflația a accelerat ușor în zona euro, ajungând la 7% în aprilie, după 6,9% în martie, întrerupând o serie de cinci scăderi lunare consecutive, a anunțat marți Eurostat.

Oficiul de statistică a anunțat vineri că produsul intern brut (PIB) din zona euro a crescut cu doar 0,1% în perioada ianuarie-martie, în termeni trimestriali, după ce în ultimele trei luni din 2022 a stagnat (+0,0%). Se așteaptă ca creșterea să fie foarte slabă pentru restul anului.

Aproximativ 12,96 milioane de bărbați și femei erau șomeri în martie în cele douăzeci și șapte de state membre ale UE, dintre care 11,01 milioane în cele douăzeci de țări care au în comun moneda unică.

Rata șomajului a scăzut ușor în Franța, ajungând la 6,9% (-0,1 puncte față de februarie). Aceeași tendință a fost observată și în Germania, unde a ajuns la 2,8%, precum și în Polonia, a doua cea mai scăzută rată din UE, după Cehia (2,6%).

Cele mai ridicate rate au fost înregistrate în Spania (12,8%) și Grecia (10,9%).

Datele Eurostat se bazează pe definiția șomajului dată de Biroul Internațional al Muncii (OIM). Șomerii sunt definiți ca fiind cei care au căutat în mod activ un loc de muncă în ultimele patru săptămâni și sunt disponibili să înceapă să lucreze în următoarele două săptămâni.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...