Zsolt Németh revine după convocarea la MAE a ambasadorului Ungariei la București pe tema steagului secuiesc: Când intenționează România să-și plătească datoria de 100 de ani și când va onora hotărârea Curții de la Strasbourg?
Zsolt Németh, președintele Comisiei pentru politică externă din Parlamentul ungar, a scris, marți seara, într-o postare pe Facebook, după ce ambasadorul Ungariei la București a fost convocat la Ministerul de Externe, că steagul secuiesc este persecutat în România de zece ani, în ciuda condamnării acestei practici de către Curtea de la Strasbourg, scrie Kronika.ro
Zsolt Németh a amintit că ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, l-a convocat marți pe ambasadorul Ungariei la București pentru „postarea sa jubiliară pe Facebook” și a făcut următoarele precizări:
„Drepturile de naționalitate ale secuilor au fost garantate de România în fața puterilor învingătoare prin Tratatul Minorităților din 1919 și prin tratatele de pace care au pus capăt războaielor. Ministrul de externe Aurescu s-a întrebat când va onora România datoria de 100 de ani și hotărârea Curții de la Strasbourg?” – a întrebat președintele Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului ungar în postarea sa.
În același timp, politicianul guvernamental a spus: Ungaria apără drepturile secuii, inclusiv utilizarea liberă a simbolurilor lor peste tot, inclusiv în instituțiile publice și în spațiile publice. În legătură cu hotărârea Curții de la Strasbourg, Zsolt Németh a amintit faptul că, în urmă cu doi ani, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) i-a acordat despăgubiri lui László Tőkés, deoarece a decis că autoritățile române au încălcat articolul din Convenția Europeană a Drepturilor Omului privind libertatea de exprimare în cazul arborării steagului secuiesc.
În 2016, Tőkés a sesizat Curtea Europeană de Justiție în legătură cu steagul secuiesc arborat pe balconul biroului său de europarlamentar din Oradea, despre care Tribunalul Județean Bihor a decis că este un steag publicitar, iar poliția din Oradea a dispus îndepărtarea steagului secuiesc și a steagului Partium.
Context
Ministerul Afacerilor Externe anunță într-un comunicat că ”dezaprobă ferm” comentariile postate luni pe Facebook de Zsolt Nemeth, președintele Comisiei pentru politică externă din Parlamentul Ungariei, prin care acesta susține că România ar îngrădi dreptul de arborare a drapelului secuiesc.
”Steagul secuiesc va flutura pe fațada instituțiilor publice maghiare până când statul român va permite folosirea liberă pe întreg teritoriul României! Haideți, secui! Hai Transilvania!”, a scris Zsolt Nemeth (Fidesz) pe Facebook.
Ambasadorul Ungariei la București a fost convocat marți dimineață la sediul Ministerului român de Externe, pentru a i se comunica poziția părții române, porivit comunicatului citat.
Ministerul Afacerilor Externe arată că legislația română consacră dreptul persoanelor aparținând tuturor celor 20 de minorități naționale de a-și folosi însemnele specifice în privat, precum și în public, în cadrul unor manifestări culturale și religioase specifice.
În ceea ce privește drapelul secuiesc, MAE arată că în România nu există nicio unitate administrativ-teritorială cu această denumire și, ca urmare, nici un însemn oficial specific.
Ministerul român de Externe arată că orice autoritate administrativ-teritorială din România are dreptul de a-și stabili propriile însemne, care trebuie să fie reprezentative pentru ansamblul populației rezidente în acea unitate administrativ-teritorială.
Reamintim că UDMR a depus în 2020 un proiect legislativ ce ar permite ca steagul secuiesc să fie arborat legal lângă drapelul României. Proiectul a fost respins definitiv de Camera Deputaților în 2020.
Oficiali maghiari de rang înalt, începând cu premierul Viktor Orban, fac constant în ultimii ani referire la simbolurile autonomiste ale populației de etnie maghiară din România, precum și la simboluri istorice revizioniste, precum harta Ungariei mari.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
17 comentarii