G4Media.ro

EXCLUSIV Culisele afacerii ”Air Schengen”: Cum s-a implicat America în negocierile cu…

Sursa foto: European Commission

EXCLUSIV Culisele afacerii ”Air Schengen”: Cum s-a implicat America în negocierile cu Viena și care sunt scenariile de preluare a migranților din Austria – surse

Intrarea în Schengen într-o primă fază cu aeroporturile e un pas mic pentru români, dar o breșă semnificativă în veto-ul Austriei. Deblocarea parțială a situației a fost provocată de mai mulți factori: presiunea politică directă a României, lobby-ul făcut de partenerii din SUA și UE, dar și presiunea mediului de afaceri, au declarat pentru G4Media.ro surse diplomatice.

Potrivit acestora, Guvernul trebuie să joace acum cu cărțile pe masă într-o chestiune extrem de delicată: cererile Austriei de preluare a migranților care vor azil.

  • Ce înseamnă, în mod practic, intrarea în Schengen doar cu aeroporturile? E cea mai facilă parte a procesului de aderare la zona de liberă circulație pentru că aeroporturile au deja parte de un control complex. Dacă România intră în Schengen cu aeroporturile (așa-numitul Air Schengen), pasagerii români nu vor mai fi nevoiți să treacă prin controlul pașapoartelor pentru zborurile în interiorul UE. Dar vor trebui să se identifice la check-in, la fel ca toți ceilalți cetățeni din UE. Problema cea mai spinoasă e însă transportul rutier, unde se vor păstra controalele care duc la cozi interminabile.

Condiția Austriei privind preluarea migranților care cer azil – o chestiune spinoasă

Una dintre condițiile puse public de ministrul austriac de Interne pentru renunțarea parțială la veto a fost ca readmisia solicitanților de azil care vin în Austria prin România și Bulgaria. Cu alte cuvinte, Austria vrea să împartă cu România și Bulgaria povara migranților ilegali care cer azil. Această chestiune are două posibile rezolvări și trebuie văzut explicit care e cererea Austriei.

Dacă e vorba strict de migranții ajunși să ceară azil în Austria după ce au trecut prin România, atunci preluarea acestora de către București e o obligație asumată prin Regulamentul Dublin, care stabilește criteriile privind ţările competente pentru a prelucra o cerere de azil. România e parte a acestui acord și e astfel obligată să îi primească pe migranții care au trecut pe teritoriul său și au ajuns în Austria, unde au cerut azil.

Dacă e vorba însă de migranți care au ajuns în Austria fără să fi trecut prin România, atunci Bucureștiul nu are nici o obligație formală față de aceștia. Dacă Austria va insista totuși ca România să preia o cotă, guvernul Ciolacu trebuie să iasă public și să explice acest lucru. Orice decizie legată de admiterea unor migranți în România este una extrem de sensibilă, care poate alimenta discursul xenofob și retorica anti-europeană, așa că o decizie nu poate fi luată în urma unor negocieri netransparente.

De notat și că cererile Austriei pentru întărirea granițelor și readmisia solicitanților de azil au și rolul de a oferi publicului intern un motiv pentru schimbarea de poziție a guvernului Nehammer. E de așteptat ca aceste cereri să fie doar un punct de plecare, iar Viena să fie flexibilă în negocieri.

Lobby din SUA

Statele Unite ale Americii au început să pledeze cauza României pe parcursul acestui an, după cum a scris și publicația austriacă Der Standard. Motivul? România e un cap de pod esențial pentru SUA în ce privește Ucraina, dar și un aliat-cheie în regiunea Mării Negre. În plus, în perspectiva efortului de reconstrucție a Ucrainei, o Românie separată de restul UE prin controale la granițe va îngreuna serios transportul de materiale, utilaje și muncitori.

Oficialii și diplomații români au insistat la Washington, potrivit surselor G4Media.ro, ca SUA să își folosească relația specială cu Austria pentru a pleda cauza Schengen. Iar acest lucru s-a întâmplat, pe relația Washington – Viena – Bruxelles – București.

Un personaj-cheie în discuții a fost James C. O’Brien, secretarul de stat adjunct al SUA pentru Europa, care cunoaște îndeaproape România pentru că el coordonează eforturile bilaterale de sprijinire a Ucrainei. El a fost în Austria și România săptămâna trecută: la Viena a participat la dialogului strategic SUA – Austria, la Tulcea a fost prezent la cea de-a șasea întâlnire a grupului de lucru România-Ucraina-Republica Moldova-Comisia Europeană-SUA, înfiinţat pentru asigurarea fluxurilor necesare transporturilor de cereale ucrainene.

Potrivit informațiilor G4Media, oficialii americani au discutat subiectul cu cei austrieci inclusiv la începutul lunii decembrie, în marja dialogului strategic SUA – Austria din Viena, 4 decembrie. E un format diplomatic ce datează din 2019 și care a apropiat mult Washingtonul și Viena pe teme strategice și de securitate.

Subiectul a fost ridicat și de premierul Ciolacu în discuțiile de la Washington de săptămâna trecută cu administrația americană și cu membrii comunității evreiești din SUA.

Lobby din UE

Germania, Spania și Franța, dar și alte state membre UE au fost și ele aliatele României și Bulgariei în dialogul cu Austria. Cancelarul Olaf Sholz a discutat personal la Viena subiectul cu omologul său Karl Nehammer, președinția spaniolă a UE a făcut tema una prioritară pe durata președinției rotative, Parisul a împins și el tema cu fiecare ocazie.

Motivele acestor țări sunt bilaterale (relații economice și politice bune cu România, o comunitate românească semnificativă), fie pragmatice – nevoia de a arăta o Europă unită în fața încercărilor Rusiei de a dezbina blocul comunitar.

Presiunea companiilor austriece

Marile companii austriece care fac afaceri semnificative în România au fost vizate încă din decembrie anul trecut, din momentul veto-ului Austriei, de cereri publice de boicot. În plus, unele instituții ale statului român au trecut la controale mai dure împotriva acestor companii, ori au luat decizii politice care le-au afectat direct.

Vizate de acest curent anti-austriac, conducerile unora dintre aceste companii au început să facă lobby puternic la Viena pe lângă partidul de guvernământ pentru schimbarea poziției pe Schengen, potrivit informațiilor G4Media.

La începutul lunii octombrie, Financial Times dezvăluia că ”în mod discret, compania OMV Petrom a intervenit pe lângă guvernul austriac în vederea admiterii românilor și bulgarilor în Spațiul Schengen”.

Atmosfera puternic anti-austriacă de la București a fost o realitate pentru reprezentanții Vienei. Așa se explică și plecarea înainte de termen a ambasadoarei Austriei la București, înlocuită cu o diplomată a cărei familie a avut relații solide cu România.

Ce urmează

Austria își va expune formal cererile față de România, Bulgaria și Comisia Europeană la o întâlnire a miniștrilor de Interne din UE în Slovenia, programată luni și marți. Odată ce Austria își lansează formal propunerile, e de așteptat un calendar rapid de negociere și o decizie rapidă a entităților implicate: România, Bulgaria și Comisia Europeană.

Dacă toate pozițiile sunt aliniate, mai e nevoie de un hop: și Olanda să își retragă veto-ul față de Bulgaria. Dacă și acest lucru se întâmplă, atunci o decizie politică ar putea fi luată astfel încât România și Bulgaria să intre în Schengen cu aeroporturile la jumătatea anului viitor.

Dacă însă Olanda, care tocmai a trecut prin alegeri, își menține veto-ul privind intrarea Bulgariei în Schengen, situația se poate schimba radical. România ar putea decide o decuplare de țara vecină, un proces politic și juridic extrem de complicat.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

21 comentarii

  1. Firimituri. Adică să nu stea la coadă la verificarea actelor 200 de pasageri ai unei aeronave dar să stea cu zilele transportatorii prin vămile terestre, că așa vor foștii imperialiști.

    • Urmatorul pas: o sa putem plati cu cardul fara sa mai introducem PIN-ul si asta doar pentru ca Ciolacu’ & Cucalau `e cei mai tare negociatori

    • Ar fi o obraznicie sa ni se dea si alti migranti inafara celor care au trecut prin Romania. Iar noi, acceptand, am dovedi caractere de slugi.
      Si pana acum Austria s-a purtat cu o aroganța de țoparlan care si-a gasit prostul pe care sa-l umileasca dupa ce l-a jecmanit.

  2. Iar se incepe…. BULGARIA NU E DE ACORD!!! Bulgaria nu primeste ok-ul inca de la Olanda. Negocierile….trb neaparat daca se va ajunge la asa ceva si intrarea parafata pentru terestru de pe acum si intrat macar ulterior. Forta Bulgaria!

  3. Diplomații care au spus aberațiile de mai sus nu știu nici măcar ca României nu i pot impune condiții suplimentare pentru aderare, pe care de altfel Bulgaria a declarat ca nu le va accepta.

    Apoi, nu controlul pașapoartelor este problema, ci pierderile financiare din cauza timpului petrecut de transportatori la frontierele Schengen.

    Oficial, România nici nu este recunoscută membră Schengen până la admiterea terestră.

    În fine, cum a putut avea cineva ideea aceasta aberantă ca România să primească migranți Schengen deși nu face parte din Schengen?!

    • Gradina Maicii domnului se autofinanteaza?…

    • @Costica,Paltonnebarbieritul covrigar,slugile preaplecate! A! Si sa nu uit celalalt martafoi,sluga lui Palton…si mai sunt destui…

  4. Este un pas pe loc pentru romani, iar fostii imperialisti cred ca stapanesc destinele oamenilor.
    Migrantii, indiferent pe unde trec, vor sa se stabileasca intr-o tara anume, in cazul de fata, in Austria, iar Austria joaca ping-pong cu destinele lor. Daca respecta legile Austriei, bine, daca nu tot Austria trebuie sa rezolve problema, nu noi.
    Cu Air Schengen ar fi fost de acord chiar de la inceput, anul trecut, erau discutii, dar au refuzat intr-un final sa poata veni acum cu niste conditii.
    SUA si UE sa faca presiuni in a educa clasa politica din Austria, cea care pune aceste conditii, in privinta drepturilor oamenilor.
    Raman cu bo.icotul, prefer sa astept la rand in aeroport.

    • Nu au venit cu niște condiții ci a fost invers. Nu știau cum a să scape de migranții și Schengen și s-au gândit la un mecanism precum cel făcut cu Albania de Italia.

      Pentru ca românii să accepte migranții din Schengen deși nu sunt membri Schengen, s-au gândit să-i păcălească cu găselnița asta “ membru Schengen aerian”.

      Doar ca, oricât de prost au ieșit testele Pisa, nu sunt chiar toți românii “aerieni”!

      Este o imensa bătaie de joc față de România! Cine o fi negociat asta?!

    • Eu prefer visa free schengen + terestru cu o data certa si ceva parafat de acum. Adica sa intram automat sa zicem din vara anului viitor. Altfel nope. Bulgarii oricum nu vor Air Schengen!

    • eu as prefera sa ne cupere austriecii tarom-ul, daca tot ne plimbam liberi

    • Oricum,amzburatde f.multe ori pe relatia Italia,multi ani, dar nu am stat mai mult de10 min.la control pasaport…Asa ca rutierul ptr.camioane,microbuze este important sa fie Schengen…

  5. nu vrem, oferta nu ne intereseaza! inca 2-3 „succesuri” dintr-astea si…

  6. „readmisia solicitanților de azil care vin în Austria prin România și Bulgaria. „. NU ESTE ASA. Austria a cerut „sa ne asumam responsabilitatea fata de migrantii ” din tara lor, in special afgani si sirieni (cu ceilalti se pare ca se mai inteleg sa-i puna la munca)
    ceea ce expresis verbis inseamna sa acceptam ca au venit pe la noi (si deci sa ni-i luam inapoi). este o mica diferenta.

    • Da! Si cei din Croatia ii vrem…toti la noi sa vina..Sa fie libera de imigranti Austria…TI/AI Dreac de infumurati..

  7. Nu exista Air Schengen exista doar Schengen. Asta cu Air e o prostie pe care Ciolacu o prezinta ca pe un mare succes.
    Ne intereseaza Schengen cu tot ce insemana el trestru, aerian si ce o mai fi. Altceva nu conteaza.

  8. Doar atat poate face SUA pt noi?

  9. Praf in ochi pe care eu cred ca noi il vom accepta. In conditiile alegerilor de anul viitor cred ca guvernul va accepta aceasta pomana pentru ca mai castige ceva voturi din diaspora – care voteaza cu AUR – pentru ca ii ajuta sa nu mai stea cinci minute la controlul de pasapoarte.

  10. Nu vor obtine decat ce vor americanii! Sa preluam multi emigranti care vor incepe sa se impuna in Romania! #euiesinstrada COLTUC MARIUS VICENTIU